Rusia a criticat miercuri, în termeni extrem de duri, planurile Statelor Unite ale Americii de a cere o sporire a prezenţei NATO în Marea Neagră, deoarece, din punctul de vedere al Moscovei, astfel de decizii implică ”riscuri militare” majore şi ajută la securitatea în regiune, transmite presa rusă.

”Orice sporire a prezenţei militare a NATO în Marea Neagră este din punct de vedere militar lipsită de sens, nu consolidează securitatea – nici a Alianţei şi cu atât mai puţin a regiunii – şi implică numai riscuri militare. Vom evalua lucrurile cu atenţie şi dacă se impun noi măsuri militare din partea noastră, le vom aplica”, a declarat vice-ministrul rus de externe Aleksandr Gruşko, în cursul zilei de miercuri, potrivit Agerpres.

Ministrul rus a afirmat că „Rusia este pregătită să reacţioneze prin măsuri adiţionale în faţa schimbărilor situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre”, răspunzând astfel ambasadoarei SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, care anunţase anterior că SUA le va cere săptămâna aceasta aliaţilor din NATO să aprobe un pachet de măsuri menite să sporească prezenţa Alianţei în Marea Neagră şi implicit în România.

NATO vrea să răspundă exerciţiului UE

„Obiectivul este contracararea influenţei Rusia în Marea Neagră, iar pachetul de măsuri va include monitorizarea, supravegherea avioanelor şi de asemenea ca unele nave ale NATO să se deplaseze în Marea Neagră pentru a se asigura că navele ucrainene pot traversa în siguranţă strâmtoarea Kerci către Marea Azov”, a spus reprezentanta SUA.

Kremlinul a reacţionat faţă de propunerea venită de la Washington

”Nu înţelegem despre ce este vorba. Situaţia privind navigaţia în strâmtoarea Kerci este binecunoscută, la fel ca şi poziţia Rusiei pe acest subiect, care este conformă cu dreptul şi legile internaţionale”, a sus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Tenisunile dintre România şi Rusia vin şi în contextul în care Forțele Navale Române vor organiza, în perioada 5 – 13 aprilie, cel mai mare exercițiu multinațional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre, „Sea Shield 19″.