Ameninţările Statele Unite nu par să sperie Rusia. Gazprom anunţă că gazoductul Nord Stream 2, aflat la mijlocul unui mari controverse internaţionale, va fi finalizat.

Oficial Gazprom: Nord Stream 2 va fi gata în 2021, în pofida opoziţiei SUA

Viktor Zubkov, preşedintelui Consiliului de Administraţie al Gazprom a declarat, vineri, că gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va fi finalizat în acest an, în pofida opoziţiei SUA faţă de acest proiect, scrie agenţia rusă de presă TASS, citată de Reuters.

În urmă cu două zile, Antony Blinken, secretarul american de stat, a precizat că i-a transmis ministrului german de Externe, Heiko Maas, că Statele Unite sunt pregătite să impună sancţiuni împotriva proiectului energetic, vorbind despre “o posibilitate reală”. Nu există “nicio ambiguitate” în opoziţia SUA faţă de construcţia gazoductului, a mai spus Antony Blinken.

“Am afirmat clar că firmele implicate în construcţia conductei riscă sancţiunile Statelor Unite. Gazoductul divide Europa, el expune Ucraina şi Europa Centrală manipulării şi constrângerii din partea Rusiei şi contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei”, a declarat demnitarul american într-o conferinţă de presă.

În prezent, lucrările sunt gata în proporţie de 90 – 92%

Vineri, Viktor Zubkov a afirmat că lucrările la gazoductul Nord Stream 2 sunt finalizate în proporţie de 90 – 92%.

“Activităţile sunt în derulare în mod activ, a mai rămas foarte puţin până la finalizare. Cu siguranţă proiectul va fi finalizat în 2021. Pierderea de timp este o ruşine, dar aşa s-a întâmplat”, a declarat oficialul Gazprom.

Aproape 20 de firme, multe dintre ele companii de asigurări, au abandonat recent proiectul, din cauza temerilor privind sancţiunile Statelor Unite.

Gazele ruseşti vor ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina

Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Statele din Europa Centrală şi de Est susţin că proiectul va spori dependenţa Europei de gazele ruseşti şi ar putea fi folosit ca instrument politic de Moscova. Ministrul lituanian de Externe a declarat luna trecută că proiectul ar trebui oprit până la alegerile parlamentare din Rusia, din septembrie, pentru a pune presiune asupra Moscovei pentru reforme democratice şi ca un compromis între sprijinitorii şi criticii proiectului din Europa.