Preşedintele Comitetului naţional olimpic rus, Aleksandr Jukov, a apreciat astfel că absenţele unor conducători mondiali la ceremonia de deschidere a JO de la Soci la 7 februarie nu vor avea un impact prea mare asupra competiţiei în sine. ”Aceasta nu va afecta în nicio manieră Jocurile şi nici nu le va scădea importanţa”, a declarat Jukov pentru agenţiile de presă ruse.
”Jocurile Olimpice sunt o competiţie pentru atleţi, iar restul sunt aspecte secundare. Interesul este pentru competiţia în sine şi nu pentru a şti dacă 20 sau 30 de lideri vor fi prezenţi”, a explicat el, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.
Săptămâna trecută, preşedintele SUA Barack Obama i-a desemnat în fruntea delegaţiei americane pe doi foşti sportivi, fostul patinator Brian Boitano şi fosta jucătoare de tenis Billie Jean King, care şi-au recunoscut public homosexualitatea, pentru a reacţiona faţă de o lege rusă ce interzice orice fel de ”propagandă gay” în faţa minorilor.
În ceea ce-i priveşte, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul britanic David Cameron au decis, alături de alţi lideri europeni, să nu asiste la ceremonia de deschidere a JO. Aceste decizii de boicotare au fost salutate de Nadejda Tolokonikova, una dintre membrele Pussy Riot ce luptă pentru apărarea drepturilor omului în Rusia, ieşită recent de la închisoare.