Mai exact, Ministerul de Interne al Rusiei informează că aproximativ 527.000 de persoane din estul separatist al Ucraina au primit cetățenia rusă în ultimele două zile, informează genția de presă de stat TASS.

De menționat este faptul că, anterior, Rusia eliberase 650.000 de pașapoarte noi în regiune, după ce președintele Vladimir Putin a emis în 2019 un ordin prin care a simplificat procesul de acordare a cetățeniei pentru locuitorii din estul Ucrainei.

În același timp, pe data de 24 aprilie, Viktor Vodolațki, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri CSI și pentru integrare eurasiatică din Duma de Stat a declarat pentru agenția sursa citată că Moscova ar putea emite până la 1 milion de pașapoarte noi ucrainienilor din estul separatist, până la sfârșitul anului.

Precizări în acest context au fost făcute încă de anul în trecut. Mai exact, în noiemrbei 2020, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov declara că Rusia a avut și va avea înttideauna grijă de interesele rușilor.

„Rusia a protejat întotdeauna și va continua să protejeze interesele rușilor, indiferent de locul în care trăiesc”, preciza acesta.

Care este, de fapt, politica Moscovei

În ceea ce privește politica Moscovei de a acorda cetățenia rusă locuitorilor din regiunile Lugansk și Donețk, de-a lungul timpului, aceasta a fost criticată repetat pe scena internațională. Mai exact, atitudinea Rusiei era considerată încă o metodă de a pune presiuni pe autoritățile de la Kiev și de a destabiliza și mai mult situația din Ucraina.

De menționat este faptul că, începând cu anul 2014, Ucraina s-a tot confruntat cu o mișcare armată separatistă în estul țării, susținută de Rusia, deși Moscova a respins mereu acuzațiile că ar sprijini material și logistic milițiile separatiste. Până acum, confruntările din estul Ucrainei s-au soldat cu peste 13.000 de victime.

Kiev-ul consideră mișcarea separatistă dar și campania Moscovei de a acordare cetățenie locuitorilor din estul Ucrainei drept elemente ale războiului hibrid purtat de Moscova și o încălcare a suveranității Ucrainei.

În aprilie 2021, însă, tensiunile au crescut și mai mult, în special după ce Rusia a masat zeci de mii de miliari la granițele cu Ucraina și în peinsula Crimeea, anexată abuziv de Moscova în 2014.

În acest context, aminitim că pe 20 martie, a intrat în vigoare și un decret prezidențial care interzicea cetățenilor non-ruși să dețină terenuri în cea mai mare parte a Crimeei.

„Uniunea Europeană nu recunoaște anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia, ceea ce reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional”, a comentat la vremea respectivă Uniunea Europeană.

Totodată, Executivul Comunitar menționa că atitudinea Rusiei este doar un pretext.

„Prin urmare, Uniunea Europeană nu recunoaște acest decret și consideră intrarea sa în vigoare drept o altă încercare de integrare forțată a peninsulei, anexate ilegal în Rusia”.