Rusie este pregătită pentru un dialog cu Uniunea Europeană cu privire la întreaga gama de probleme acumulate în relaţiile bilaterale. Țara condusă de Putin nu se teme că încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi ar putea influenţa vizita în Rusia a unui mare oficial UE. Este vorba de Înaltul reprezentant pentru politică externă al UE, Josep Borrel. Declarațiile au fost făcute de Ministerul rus de Externe, citat de EFE.

„Nu ne este teamă, suntem pregătiţi să discutăm toate temele, inclusiv cele divergente”, a declarat ministrul rus adjunct de externe Aleksandr Gruşko.

Borrell este aşteptat să sosească joi seară la Moscova, urmând ca vineri să aibă o întâlnire cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă Interfax, Gruşko a declarat că vizita şefului diplomaţiei UE a fost pregătită îndelung. El a spus că Moscova pleacă de la faptul că „în pofida tuturor dificultăţilor, șansele de a îmbunătăţi situaţia prin metode diplomatice rămân”, a declarat el.

Rusia critică Germania și Franța

Cu toate acestea, Gruşko a criticat declaraţiile exprimate la Paris şi Berlin, care au dus la instituirea unor sancţiuni din partea UE împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi. El a spus ca poziţia acestor ţări a „dat o lovitură” relaţiei Rusiei cu UE.

Franţa a avertizat de asemenea – marţi – că europenii „vor trage concluzii” asupra deciziei Rusiei de a-i comuta pedeapsa cu suspendare pentru Navalnîi în aproape trei ani de închisoare cu executare. Francezii au criticat „deriva autoritaristă” a regimului de la Moscova.

Germania a criticat şi ea Rusia pentru trimiterea la închisoare a opozantului rus. Ea a calificat condamnarea lui Navalnîi ca fiind „în afara tuturor principiilor statului de drept”.

Detalii despre proiectului de gazoduct Nord Stream 2

În interviul pentru Interfax, Gruşko a comentat joi situaţia din jurul proiectului de gazoduct Nord Stream 2. E vorba de unul dintre proiectele care îi uneşte pe ruşi şi europeni. El a asigurat că iniţiativa „va funcţiona” . Aceasta va deveni unul dintre „suporturile energetice” ale Europei, în pofida sancţiunilor SUA.

„Este un mare proiect paneuropean comercial care răspunde atât intereselor Rusiei, cât şi ale Uniunii Europene”, a declarat diplomatul rus.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că vizita şefului diplomaţiei UE la Moscova este una planificată de mult timp. Potrivit acesteia, ea nu se va concentra exclusiv pe problema drepturilor omului, potrivit TASS.

Presa independentă rusă şi organizaţiile pentru drepturile omului au denunţat reprimarea brutală a manifestaţiilor pro-Navalnîi.