"Legea educaţiei promulgată de preşedintele Petro Poroşenko va deveni un act de etnocid al poporului rus", se menţionează într-o declaraţie adoptată miercuri de Dumă într-o şedinţă plenară, potrivit Agerpres.

Dumă subliniază că noua lege – care are drept scop extinderea limbii ucrainene într-o ţară în care milioane de persoane vorbesc în principal limba rusă – "încalcă Constituţia Ucrainei, care garantează dreptul la educaţie în limba maternă" pentru cetăţenii săi. 

De asemenea, Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) a adoptat miercuri o declaraţie în care condamnă iniţiativa legislativă a Kievului şi cere comunităţii internaţionale, inclusiv ONU, OSCE şi organizaţiile parlamentare internaţionale ale Europa, să se pronunţe în apărarea numeroaselor minorităţi etnice care trăiesc în mod compact pe teritoriul Ucrainei. 
"Cerem Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, precum şi parlamentelor ţărilor europene şi organizaţiilor parlamentare internaţionale din Europa să facă o apreciere obiectivă a acestei legi antidemocratice din Ucraina şi să apere drepturile minorităţilor naţionale de a învăţa în limba lor maternă", se arată în declaraţie. 

Deşi Constituţia ucraineană stabileşte limba ucraineană ca singura limbă oficială a ţării, numeroase sondaje arată că în multe regiuni, inclusiv la Kiev, rusa este în continuare cea mai vorbită în viaţa de zi cu zi şi coexistă cu alte limbi ale minorităţilor, cum ar fi limbile română, ungară, bulgară, poloneză şi cea a tătarilor din Crimeea. 

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Razumkov din Kiev în 2011, limba ucraineană este limba preferată de comunicare pentru 53% din populaţie, în timp ce 44,5% preferă să vorbească rusa. 

Noua Lege a educaţiei a suscitat critici şi din partea altor ţări vecine. Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a anulat recent o vizită oficială în Ucraina în semn de solidaritate cu minoritatea românească din această ţară, în timp ce Ungaria a avertizat că nu va mai susţine Kievul în diferite forumuri internaţionale, notează EFE.