Avioane ale armatei ruse au bombardat nord-vestul Siriei controlat de rebeli, duminică, în cel mai amplu atac din ultimele şase luni, de la acordul dintre Turcia şi Rusia privind oprirea luptelor majore, au declarat surse din opoziţia siriană, anunță Reuters, citat de news.ro.

Martorii au spus că avioanele de luptă au ţintit periferiile oraşului Idlib şi că regiunea Jabal al Zawya, aflată la sud de Idlib, a fost asaltată cu artileria grea din avanposturile siriene din apropiere. Nu a fost comunicat dacă sunt victime. „Aceste 30 de raiduri sunt, de departe, cel mai greu atac de până acum de la acordul de încetare a focului”, a spus Mohammed Rasheed, fost reprezentant al rebelilor.

Centre de urmărire au precizat că avioanele ruse Sukhoi au lovit şi zone la vest de oraşul Idlib. Drone neidentificate au lovit de asemenea două oraşe controlate de rebeli în câmpia Sahel al-Ghab, la vest de provincia Hama.

Moscova şi armata siriană nu au comentat. În războiul civil început în 2011, Rusia sprijină Guvernul sirian, iar Statele Unite, luptătorii kurzi. Rusia, care este de partea forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, s-a opus multă vreme prezenţei militare americane în ţară.

În octombrie 2019, preşedintele american Donald Trump a decis să retragă 1.000 de trupe care operau în sprijinul Forţelor Siriene Democrate, alianţă condusă de kurzi. Câteva luni mai târziu, Trump a spus că a hotărât să menţină câteva sute de trupe în ţară pentru a proteja puţurile de petrol.

Tensiunile sunt la cote maxime în Orientul Mijlociu, acolo unde Armata SUA a anunţat vineri că a desfăşurat blindate grele în nord-estul Siriei, după mai multe incidente între forţele americane şi armata rusă în această regiune în care Washingtonul menţine acum o prezenţă limitată, transmite Agerpres.

Mesajul Armatei americane

Comandamentul central al armatei americane din Orientul Mijlociu (Centcom) a „desfăşurat un radar Sentinel, a crescut frecvenţa patrulelor aeriene deasupra zonelor controlate de forţele americane şi a desfăşurat vehicule de luptă Bradley” în această zonă controlat de SUA şi aliaţii săi kurzi, conform informaţiilor furnizate într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Centcom, comandantul Bill Urban.

Vehiculele Bradley au fost retrase din această zonă anul trecut, ca urmare a deciziei preşedintelui american Donald Trump care a încercat la începutul anului 2019 să retragă toate trupele americane din Siria, după care a consimţit să lase câteva sute de soldaţi pentru a păzi puţurile de petrol.

Rusia, vizată de noile măsuri

Aceste măsuri sunt menite să „apere forţele coaliţiei din această zonă şi să asigure că acestea îşi continuă misiunea (…) fără interferenţe”, a subliniat purtătorul de cuvânt. El nu a menţionat Rusia, dar în ultimele săptămâni au avut loc mai multe incidente între trupele americane şi forţele ruse desfăşurate de-a lungul frontierei cu Turcia, conform acordului cu Ankara.

La sfârşitul lunii august, şapte soldaţi americani au fost răniţi într-o coliziune cu un vehicul rus. Conform unor înregistrări video postate pe Twitter, după cât se pare filmate de martori şi chiar de partea rusă, blindate şi elicoptere ruse au încercat să blocheze vehicule americane şi apoi să le forţeze să părăsească zonă.

„Statele Unite nu urmăresc să intre în conflict cu nicio altă ţară din Siria, dar vor apăra forţele coaliţiei dacă este necesar”, a declarat comandantul Urban. Blindatele au fost transportate pe cale aeriană dintr-o bază din Kuweit, conform unui comunicat al purtătorului de cuvânt al coaliţiei antijihadiste, colonelul Wayne Marotto.