Cei 18 specialişti în automatizări, proiectare şi electronică care au înfiinţat Syscom 18 în urmă cu 23 de ani, nu îşi imaginau că firma lor concentrată pe distribuţia de componente electronice va ajunge lider de piaţă în domeniul staţiilor fiscale de măsurare a gazelor. Ion Andronache (57 de ani), care astăzi controlează 59% din companie, s-a lansat în afaceri pe o piaţă cu o concurenţă slabă, într-o perioadă în care funcţionau zece rafinării, combinatele siderurgice produceau, în medie, 14 milioane de tone de oţel pe an, iar industria materialelor de construcţii, de ciment, ceramică, sticlăriile şi prefabricatele luaseră amploare.

Pe cât de atractivă era această piaţă pentru furnizorii de echipamente şi servicii dedicate acestor sectoare, pe atât de sumbră este astăzi. Multe sisteme şi instalaţii au fost deja modernizate de la începutul anilor ‘90 şi până acum, altele au fost desfiinţate, iar proiecte noi nu se întrevăd în număr semnificativ în viitorul apropiat, ceea ce îl determină pe Andronache să estimeze că va mai avea de lucru doar vreo 10-15 ani de acum înainte pe teritoriul ţării. În acest context, ieşirea la export este vitală pentru compania pe care o conduce.

Bani din afară

Syscom 18 a obţinut primul proiect în afara ţării în anul 2000, în Siria, dar a început să aibă o prezenţă constantă pe pieţele din Orientul Mijlociu şi Africa abia din 2006. În total, a realizat proiecte de circa 10 mil. euro la export în aceşti ani. Astăzi, compania are în derulare contracte în valoare de circa 5 mil. euro, din care jumătate sunt pentru proiecte în afara ţării. Syscom 18 a început acest an cu un contract pentru realizarea staţiei fiscale de măsurare a gazelor la Ungheni, pentru gazoductul Iaşi-Ungheni. Acestuia i s-a adăugat o comandă pentru sisteme fiscale de măsurare a produselor petroliere în Congo şi un proiect care constă în livrarea de skiduri fiscale de măsurare a motorinei pentru o insulă artificială în Abu Dhabi. În ultimii şase ani, Syscom 18 şi-a extins activitatea în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord executând lucrări şi livrând echipamente în Siria, Iordania, Iran, Libia, Bahrain, Kazah­stan, Irak şi Algeria.

„În prezent, exporturile – care se bazează numai pe proiecte şi sisteme la cheie – sunt din ce în ce mai importante şi necesare pentru noi, reprezentand, în medie, circa 25% din cifra de afaceri. Ne dorim, însă, ca ele să ajungă să reprezinte circa 40% din cifra de afaceri a companiei. Pentru asta, vom insista în continuare pe sisteme de măsurare, dar ne vom extinde şi spre alte tipuri de aplicaţii“, menţionează Ion Andronache, directorul general al companiei. El mai spune că anul 2014 a fost modest şi se aşteaptă să încheie cu o cifră de afaceri de circa 12 mil. euro, cu 20% peste rezultatul din anul anterior. Potrivit acestuia, de regulă, veniturile companiei provin în pondere de 30% din distribuţie, 60% din proiecte complexe şi 10% din lucrări de service. Pentru anul viitor, antreprenorul speră să îşi menţină rulajul din 2014. Ca parte a programului de dezvoltare, compania a achiziţionat o hală de producţie şi a proiectat şi executat o instalaţie de testare metrologică a sistemelor de măsurare a lichidelor petroliere. 

Mai respectaţi în străinătate

Reducerea numărului de proiecte industriale din domenii precum petrol, gaze, metalurgie sau termocentrale a generat scăderea dramatică, cu aproape 40%, a pieţei de automatizări industriale de la începutul crizei. Andronache estimează că, în prezent, piaţa de echipamente se ridică la circa 400 mil. euro. Potrivit acestuia, chiar dacă s-ar îndrepta situaţia pe plan local, Syscom 18 îşi va continua eforturile de extindere în afara ţării, pentru că instabilitatea economică din România nu permite realizarea unor planuri pe termen lung. „În ţările din Orientul Mijlociu, Asia sau Africa, precum şi în ţările dezvoltate din Europa, investiţiile în proiecte de amploare în petrol şi gaze sunt o constantă a economiei. Din păcate, pe plan local, firmele româneşti sunt în continuare date la o parte în faţa multinaţionalelor. Acele politici de susţinere a companiilor cu capital românesc întârzie să apară. Suntem mult mai respectaţi în afara ţării decât aici“, arată antreprenorul.

După 20 de ani de distrugeri masive e prea târziu ca industria naţională să mai poată fi o pasăre Phoenix, spune acesta. „Multe din firmele româneşti vor fi distruse de criză, iar firmele străine active pe această piaţă ne utilizează numai forţa de muncă. Din aceste motive, sunt sceptic că se poate întâmpla ceva pozitiv în România pe termen scurt“, conchide şeful Syscom 18.