Vești proaste pentru români. În următoarea iarnă vor plăti mai mulți bani pentru încălzire. Potrivit Antena 3, în cursul zilei de luni se dezbate în Senat o lege prin care este definit consumatorul vulnerabil.

În categoria consumatori vulnerabili se incadrează categoriile următoare: consumatori vulnerabili din motive de venit; consumatori vulnerabili din motive de vârstă; consumatori vulnerabili din motive de sănătate; consumatori vulnerabili ca urmare a faptului ca gospodăria se află în zone izolate.

Deși legea trebuia adoptată încă din 2012, nimeni nu a reușit să facă acest demers până acum. Trebuie menționat faptul că protejarea consumatorului vulnerabil este prevăzută în normele Comisiei Europene, însă nu există o definiţie europeană, lasând la latitudinea fiecărui Guvern să decidă cine sunt aceștia.

Mai exact, potrivit modificărilor, aproape toți bucureștenii ar putea să nu mai primească subvenție la căldură pentru că nu se mai încadrează. Astfel, în cazul în care legea va fi adoptat, începând cu iarna următoare facturile ar putea fi mai mari cu până la 240% decât iarna trecută.

Facturi mai mari cu până la 300% în Constanța

De menționat este faptul că, situația diferă de la un oraș la altul, în funcție de cât de mult este subvenționată gigacaloria. Dacă în București românii vor plăti facturi mai scumpe cu până la 240%, în Constanța spre exemplu, locuitorii orașului ar urma să scoată din buzunar cu până la 300% mai mult pentru facturile la călduri, față de suma pe care o plăteau până acum.

Nu toți românii sunt vizați de noile modificări. Mai exact, legea care va fi dezbătută în Senat îi protejează însă pe cei cu venituri mici. Aceștia vor primi 250 de lei pe lună pentru gaze naturale și 500 de lei pe lună pentru energie electrică.

Totodată, românii care au venituri mai mici de 810 lei pe lună/persoană în cazul familiei și sub 1445 de lei în cazul persoanei singure vor fi vizați și ei de această măsură. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, deciziile urmează să fie luate de fiecare primărie în parte.