Mai bine de o treime dintre respondenţii unui sondaj realizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) şi Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS) consideră că statul ar trebui să plătească subvenţii pentru consumul de energie, indiferent de veniturile românilor. „Barometru de securitate energetică” din România a fost realizat de ISPRI şi LARICS pe baza unei ample cercetări sociologice realizate la nivel naţional de către INSCOP Research, notează Adevărul.

Astfel, 35,4% dintre cei intervievaţi consideră că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume mici toţi consumatorii, indiferent de veniturile pe care le câştigă, în timp ce 58% dintre respondenţi consideră că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici.

Întrebaţi dacă încălzirea globală este un fenomen real sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii, 83,6% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale şi produc efecte vizibile. La întrebarea ”Care este motivul principal pentru care consideraţi importantă economisirea de energie?”, 62% indică reducerea costurilor financiare, 30,8% reducerea poluării şi 6,2% confortul personal.

În contextul în care în largul ţărmului românesc al Mării Negre au fost descoperite rezerve importante de gaz natural, 75,6% dintre respondenţi sunt de acord cu exploatarea acestora, 14,7% nu sunt de acord şi 9,6% nu ştiu sau nu răspund. Sunt de acord cu finalizarea construirii celor două reactoare nucleare de la Cernavodă 65,9% dintre respondenţi, 22,6% se opun acestei idei şi 11,5% nu au răspuns.