Puterea de cumpărare va scădea puternic, în 2020, iar românii trebuie să se pregătească pentru vremurile grele care vin, a avertizat miercuri economistul Cristian Socol.

Vor crește puternic facturile, vor crește chiriile, va crește costul vieții pe ansamblu, iar românii de rând se pot apăra doar prin restrângerea cheltuielilor la strictul necesar și, dacă pot, să economisească acum pentru anul viitor, a precizat Socol.

Situația devine de negestionat

”Economisiți cât de mult puteți! Restrângeți cheltuielile la strictul necesar! Vor crește puternic facturile, vor crește chiriile, va crește costul vieții! Puterea de cumpărare va scădea puternic în 2020! Apărați-vă!

Încet încet, situația devine de negestionat. Grav.”, a scris miercuri economistul pe Facebook.

”Breaking news. Agențiile de rating nu au încredere în politicile propuse de noul Guvern. Dacă ați lucra într-o agenție de rating și ați citi declarația unui oficial de rang înalt al unei țări UE în care vorbește despre registre duble, Al Capone și alte glume cu privire la bugetul de stat și… seara … ați afla că au fost niște metafore, ați avea încredere?

Efectul zgomotului politic

Dacă era vorba de deteriorarea fundamentelor economice, de ce nu au redus perspectiva de rating în timpul guvernării social democrate? Nu, este efectul zgomotului politic, este efectul declarațiilor catastrofice nefundamentate.

Efect direct și nemijlocit al declarațiilor politicianiste duse la limita iresponsabilului, scăderea perspectivei de rating va conduce la costuri de finanțare mai mari, la reducerea investițiilor străine, la dobânzi mai mari la credite și / sau la deprecierea cursului de schimb”, a explicat Cristian Socol, economistul care a inspirat politica de creștere a salariilor implementată de guvernele PSD.

Cheltuieli discreționare

”Adică mai pe înțelesul tuturor, la costuri mai mari pentru fiecare dintre dvs dar și pentru generațiile următoare. Le am spus să nu se joace cu focul cu declarații neargumentate. Guvernatorul BNR a atras atenția de nenumărate ori să nu se facă zgomot politicianist pe teme economice că nu va fi bine. „Nu se iese dintr-o situație dificilă cu măsuri pripite, nici cu mult zgomot și nici cu măsuri care să accentueze pro-ciclicitatea”, declara Guv BNR la sfârșitul lui nov.

N-au ascultat pe nimeni. După toată situația expusă, au deschis robinetul la cheltuieli discreționare și au promovat măsuri care conduc la o pierdere de venituri la buget de peste 8 miliarde lei (supraacciza, part time și eliminarea OUG 114). Acum mai vin și cu reducerea TVA la 16% la general și la 5% la alimente de la 1 ian 2020, cu un impact de peste 10 mld lei anual, în jur de 1% din PIB (a se vedea proiectul noii guvernări din plenul CDEP). Ați avea încredere?”, a întrebat Cristian Socol, în postarea de pe internet.