„Aseară mă uitam la câteva statistici în pregătirea acestui eveniment. M-am uitat odată la datele Eurostat privind distribuţia veniturilor în România ca să văd câţi dintre români au venituri care se apropie de coşul minim pentru un trai decent. Şi m-am uitat pe persoană singură. Marea surpriză foarte neplăcută este că primele nouă decile au venituri lunare mai mici de ceea ce ar fi 2.552 de lei, valoarea pentru o persoană, adică 90% din adulţii din România au venituri mai mici decât acest 2.500 de lei, ca să îl iau rotunjit, ceea ce înseamnă că 90% din populaţia României nu are banii necesari pentru un a duce un trai minim decent”, a spus Victoria Stoiciu, potrivt Agerpres.

Conform datelor de la Inspecţia Muncii, 47% din contractele individuale de muncă sunt pe salariu minim, iar cele pentru salarii mai mici de 2.500 de lei au o proporţie de 65%.

De asemenea, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa’, a afirmat că datele Revisal despre contractele individuale de muncă, ceea nu înseamnă persoane pentru că este posibil ca un salariat să aibă mai multe contracte individuale de muncă, arată că mai puţin de 25% trăiesc peste standardul coşului minim de consum pentru un trai decent.

Potrivit unei cercetări realizate de Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană este de 2.552 de lei pe lună, iar pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii valoarea coşului urcă la 6.762 de lei, potrivit unei cercetări realizate de Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Conform standardelor internaţionale, coşul minim de consum pentru un trai decent este estimat în valoare lunară pentru nevoile unei familii de doi adulţi şi doi copii. Cei care au realizat acest studiu,  au luat în calcul că, familia are domiciliul în  în mediul urban, că adulţii sunt ambii salariaţi cu venituri sub medie şi vârstele cuprinse între 35 şi 45 de ani. De asemenea, aceştia au presupus că unul dintre copii are vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani şi celălalt între 8 şi 10 ani.

 

Structura coşului minim de consum pentru un trai decent rezultată din cercetare cuprinde 11 capitole: (1) alimentaţie, (2) îmbrăcăminte şi încălţăminte, (3) locuinţă, (4) dotarea locuinţei, (5) cheltuieli cu locuinţa, (6) produse de uz casnic şi igienă personală, (7) servicii, (8) educaţie şi cultură, (9) sănătate, (10) recreere şi vacanţă, (11) fondul de economii al familiei. În total, aceste capitole conţin un număr de 226 de itemi.

În ceea ce priveşte împărțirea cheltuielilor familiei, pentru alimentaţie este nevoie de 1.405 lei, pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 651 de lei, locuinţă – 1.781 de lei, dotarea locuinţei – 220 de lei, cheltuieli cu locuinţa – 477 de lei, produse de uz casnic şi igienă personală – 238 de lei, servicii – 488 de lei, educaţie şi cultură – 546 de lei, îngrijirea sănătăţii – 107 de lei, recreere şi vacanţă – 234 de lei, fondul de economii al familiei – 615 de lei. Astfel, alimentaţia are o pondere de 20,77%, iar locuinţa 26,33%.

Studiul precizează că este nevoie de actualizarea periodică a valorii coşului minim de consum pentru un trai decent.