În săptămâna 18-22 februarie s-au efectuat controale în județele Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna și București, la 111 unități: 27 patiserii, 27 laboratoare cofetărie/patiserie, 30 pizzerii, 11 fast–food-uri, 16 restaurante/catering.

Din cele 111 unități verificate, un număr de 42 de unități, reprezentând 38%, utilizau în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză proaspătă, telemea de vacă, cașcaval, etc.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) derulează astfel controale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte.

S-au dat totodată amenzi totale de 1.274.800 lei, pentru neconformitățile constatate de echipele mixte de control,  și s-au aplicat sancțiuni cu avertisment în 35 cazuri.

Au fost verificate până acum 510 unități comerciale în București și în 30 de județe: Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna.

În această săptămână echipele mixte de control MADR-ANPC-ANSVSA continuă verificările în municipiul București și județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș, Satu-Mare și Bihor.

În comparație cu săptămâna precedentă, când procentul de neconformități a fost de 45%, în urma celor mai recente verificări, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate până la 38%.

Citește și: