Concret, este vorba despre Austria, cea care a emis avertisment de călătorie pentru România dar și pentru Bulgaria și Republica Moldova.

Românii care vor să treacă granița în Austria vor fi obligați să intre în carantină timp de două săptămâni sau să prezinte dovada unui test negativ pentru coronavirus.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul de externe Alexander Schallenberg au declarat într-o conferință de presă că aceste avertismente au fost emise din cauza înrăutățirii a situației legate de coronavirus în aceste țări.

Aceștia au mai declarat că măsurile de control la frontierele Austriei cu Ungaria și Slovenia vor fi suplimentate.

Motivul acestei decizii

Decizia a fost luată şi după ce peste 3.000 de persoane din provincia Austria Superioară, ce are graniţe cu Germania şi Republica Cehă, au fost plasate în carantină pentru a limita răspândirea COVID-19. În centrul acestui focar se află un grup de 180 de cazuri legate de o biserică din oraşul Linz cu mulţi enoriaşi români.

”Vă rugăm să nu călătoriţi către aceste ţări. Acesta este apelul nostru urgent, întrucât pe de o parte înseamnă a expune riscurilor sănătatea tuturor, iar pe de altă parte am văzut că există chiar mai multe cazuri importate din aceste state”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe Alexander Schallenberg.

99 de cetățeni români din Austria au fost depistați pozitiv

Autoritățile din Austria informează că 99 de cetăţeni români au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Este vorba despre un focar de infecție apărut în orașul Linz. Niciuna dintre persoanele diagnosticate nu a fost spitalizată şi până în prezent autoritățile române nu au primit solicitări de asistenţă consulară, informează, marți, într-un comunicat, Ministerul român de Externe.

Presa locală a relatat, la 1 iulie, despre un focar de COVID-19 apărut în oraşul Linz, iar MAE s-a autosesizat şi a făcut demersuri pe lângă autorităţile locale de sănătate pentru obţinerea de informaţii privind existenţa unor cetăţeni români printre persoanele infectate. De asemenea, reprezentanţii Ambasadei de la Viena au luat legătură cu asociațiile de români din zonă pentru informaţii suplimentare.

Presa austriacă scrie că este vorba de cel puțin două focare, cel mai mare la o biserică din oraș. Al doilea ar fi într-un abator, unde mai mulți angajați au fost depistați pozitiv. Din cauza situaţiei, autoritățile din Linz au reintrodus o serie de restricții: școlile și grădinițele vor fi închise din nou, iar oamenilor li s-a cerut să poarte măști de protecție.