Mierea, vinul şi carnea de bovine se află pe lista produselor agroalimentare româneşti care ar putea fi exportate în China, iar transportul acestor mărfuri din România s-ar putea face folosind trenul expres dintre China şi Uniunea Europeană, prin portul Pireu, scrie Agerpres.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a primit miercuri o delegaţie a Republicii Populare Chineze condusă de doamna Jiang Yu, ambasadorul Chinei în România, întâlnire la care a participat şi Roxana Zarma, directorul general al Direcţiei generale Afaceri europene şi Relaţii internaţionale. “Principalele teme au vizat aspecte privind exportul produselor agroalimentare în China, deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine şi identificarea unor soluţii pentru transportul mărfurilor, consolidarea cooperării pentru transferul de tehnologie şi a investiţiilor chinezeşti în România, precum şi stimularea schimburilor comerciale”, se arată în comunicat Ministerului Agriculturii.

Ambasadorul Chinei a precizat că agricultura reprezintă unul din domeniile importante de colaborare bilaterală dintre cele două ţări, adăugând că se doreşte o mai bună prezenţă a produselor agroalimentare româneşti pe piaţa din China, la expoziţiile şi târgurile de profil. Ea a menţionat că apreciază competitivitatea produselor româneşti şi că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea şi cantitatea.

De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiază agricultura chineză, privind sistemele de irigaţii şi utilajele agricole, iar partea chineză şi-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperării în tehnologia şi industria agricolă în vederea obţinerii unor avantaje mutuale, un model în acest sens fiind Parcul Ştiinţific şi Tehnologic pentru Agricultură China-România.

Ministrul Petre Daea a propus ca în perioada următoare să fie organizată o întâlnire între directorul general al Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea şi echipe de specialişti chinezi, în vederea stabilirii elementelor şi a posibilităţilor concrete privind exportul de vin, dar şi al altor produse autohtone, precum şi discutarea importantelor aspecte conexe: oferta de export, structura acesteia şi cantitatea, modalităţile de transport, condiţiile fito-sanitare, de sănătate şi calitate pe care trebuie să le îndeplinească produsele solicitate.

În anul 2018, România a exportat în China o cantitate de aproape 3.113 tone de produse agroalimentare, în valoare de 8,17 milioane de euro, dar a importat aproape 28.019 tone de alimente în valoare de 47,46 milioane euro. Vinurile, laptele, carnea de porc proaspătă sau refrigerată, fructele, produsele de patiserie şi de brutărie şi ciocolata au fost printre cele mai exportate produse româneşti pe piaţa chineză, în timp ce importurile din China au vizat intestine şi stomacuri de animale, fileuri de peşte, tutunuri brute şi neprelucrate, tomate preparate sau conservate, seve şi extracte vegetale şi uleiul de origine vegetală, citrice proaspete, legume uscate şi piper.