Expoziția mondială din acest an, la care vor fi prezente peste 100 de state, va avea loc în Kazahstan, la Astana, și se va desfășura pe o perioadă de trei luni, între 10 iunie  și 10 septembrie.

Tema expoziției este “Energia viitorului”, iar reprezentanții de la Astana se așteaptă să fie prezente cât mai multe soluții inovative care să abordeze provocările din transporturi, încălzire, eficienţă energetică, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar şi o dezvoltare sustenabilă a planetei.

"România se numără printre ţările fruntaşe din Uniunea Europeană în privinţa ponderii energiilor regenerabile în totalul mixului energetic naţional", a afirmat Meleșcanu, cu ocazia semnării participării României la "Expo Astana – 2017". Documentul a fost semnat de Rapil Zhoszybayev, prim-adjunct al ministrului kazah de Externe, şi comisarul României pentru "Expo Astana – 2017", Radu Şerban.

"Marcăm un moment însemnat în relaţiile româno-kazahe", a declarat Meleşcanu. El a vorbit şi despre proiectul ELI-NP, care dezvoltă cel mai inovativ laser din lume, la Măgurele. "Intenţionăm să prezentăm acest proiect la pavilionul nostru", a mai spus Meleşcanu.

El a făcut referire și la recenta decizie a Guvernului kazah de a elimina obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2017, care va fi "un bun stimulent" pentru românii care vor dori să viziteze Astana.

La rândul său, Radu Şerban a precizat că pavilionul României va fi organizat de către o comisie coordonată de MAE, ce va cuprinde secretari de stat din ministerele Economiei, Energiei, Culturii şi Cercetării. "Doresc să atrag şi Ministerul Turismului, pentru a flexibiliza fluxurile între cele două ţări", a adăugat el. Participarea României la această expoziţie constituie o ocazie pentru promovarea intereselor ţării, în contextul abordării acestei teme actuale – "Energia viitorului". Astfel, vor fi organizate acţiuni de promovare economică a ofertei interne de produse şi servicii, de promovare a ofertei turistice interne, dar şi a tradiţiilor şi culturii naţionale, se vor asigura oportunităţi directe pentru dinamizarea schimburilor economice prin oferirea unui vector de promovare pentru companiile româneşti, arată ministerul român al Afacerilor Externe.

Radu Şerban a amintit că în Kazahstan există o comunitate de 21.000 de români şi moldoveni.

Cel mai important partener al României din Asia Centrală

Republica Kazahstan este cel mai important partener al României din Asia Centrală. Relaţiile bilaterale se caracterizează printr-o cooperare strânsă în domeniile de interes. Sectorul energetic, alături de industria adiacentă, reprezintă domeniul principal al colaborării bilaterale.

Relaţiile comercial-economice ale României cu Republica Kazahstan au la bază Acordul de Parteneriat si Colaborare între UE şi statele membre UE şi Republica Kazahstan. În plan bilateral, între România şi Kazahstan au fost încheiate câteva acorduri de colaborare privind: cooperarea economică, promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi capital.

La 31 decembrie 2015, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Kazahstan a fost de 1,163 miliarde de dolari, din care exportul a fost de 47,5 milioane şi importul de 1,116 miliarde de dolari. În anul 2015, principalele grupe de mărfuri la export au fost: mașini, aparate, echipamente electrice (46,8%), produse ale industriei chimice și conexe (18,6%) și mase plastice, cauciuc și articole conexe (10,3%), în timp ce importul a fost dominat de produse minerale (țiței) cu 99,8%.

Dinamica de contracție s-a menținut și în primele 6 luni ale anului 2016. La 30 iunie 2016, volumul schimburilor comerciale se ridica la 381,724 milioane de dolari (în scădere cu 43% față de aceeași perioadă a anului 2015), din care exportul – 27,865 milioane dolari (scădere de 3,1%) și importul – 353,858 milioane dorlari (scădere cu 45%), cu un sold de 325,999 milioane dolari în favoarea Kazahstanului. 

Pentru primele 6 luni ale anului 2016, principalele grupe de mărfuri la export au fost: mașini, aparate, echipamente electrice (66%), produse alimentare, băuturi și tutun (11,7%), produse ale industriei chimice și conexe (7,7%) și mase plastice, cauciuc și articole conexe (5%), importul rămânând în continuare dominat de produsele minerale (țiței) cu 99,6%.

Participarea României la Expo Astana esteun bun prilej pentru România de a identifica noi oportunități de colaborare și impulsionarea exporturilor.

În România sunt înregistrate 16 societăți comerciale cu capital social subscris de 51.500 de dolari. Republica Kazahstan ocupă locul 119 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăți comerciale cu participare străină.

Citiți și: Alexey Golovin: KMGI joacă un rol important în conectarea Asiei cu Europa

Cel mai mare investitor kazah în România este compania națională de petrol și gaze KazMunayGas, care a preluat în urmă cu aproape 10 ani grupul Rompetrol. KMG International, fostul grup Rompetrol, va cunoaşte, în anii următori, o dezvoltare fără precedent, cel puţin dacă ne luăm după promisiunile kazahilor care au intrat în etapă finală de negociere a participaţiei majoritare către CEFC (China Energy Company Limited). „Activele deţinute şi operaţiunile desfăşurate de KMGI în Europa şi în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMGI, cât şi extinderea activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional“, au transmis reprezentanţii KMGI, într-un comunicat, remis în urmă cu o lună, prin care au anunţat că acordul între KMG NC şi CEFC urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând angajamentul ferm de a efectua tranzacţia. 

Citiți și: Chinezii și kazahii vor să ajungă cu KMGI până în Germania

„Strategia KMG International cu noul acţionar vizează ample proiecte de dezvoltare, România fiind prioritatea de business. Având în vedere potenţialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom avea un aport considerabil la dezvoltarea României“, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International. Practic, chinezii vor să construiască 200 de noi puncte de alimentare de carburanţi, o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia şi să dubleze capacitatea de rafinare a Petromidiei, de la 5 mil. tone/an la 10 mil. tone de ţiţei pe an.

Expo Astana 2017

Kazahstanul este unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol şi gaze, statul asiatic extrăgând în medie 1,6 milioane de barili pe zi, cu perspective de majorare a producţiei odată ce progresează lucrările la giganticul zăcământ Kashagan. Pe de altă parte, autorităţile din Kazahstan sunt conştiente că resursele de combustibili fosili sunt finite şi poluante, iar utilizarea lor pe scară largă produce, pe lângă efectul de seră şi schimbări climatice, şi un impact economic puternic.

Faptul că un mare producător precum Kazahstanul dă un semnal important pentru trecerea către energie sustenabilă este de apreciat după ce în decembrie 2015, la Paris, 200 de state ale lumii au agreat tranziţia către o economie fără combustibili fosili, scrie adevarul.ro.

 Lucrări de amenajare Pentru găzduirea expoziţiei, Kazahstanul a demarat mari lucrări edilitare şi de infrastructură, care presupun amenajarea a 14 pavilioane internaţionale, patru pavilioane tematice, trei pavilioane comerciale, pavilionul naţional al Kazahstanului, dar şi Palatul Energiei şi Sala Congresului. Ulterior, după terminarea expoziţiei, clădirile şi pavilioanele vor fi transformate în spaţii de birouri, iar câteva vor deveni parte integrantă a unui parc de cercetare. În acelaşi timp, spaţiile de parcare şi zonele de servicii se vor transforma în cartiere de locuinţe. Autorităţile de la Astana se aşteaptă ca numărul turiştilor care vor sosi la Expoziţia Mondială să fie de ordinul milioanelor, marea majoritate din China, Rusia, Europa şi fostele republici sovietice. Biletele pentru vizitarea Expo 2017 sunt puse la vânzare la nivel mondial şi pot fi achiziţionate de pe https://tickets. expo2017astana.com/en, iar în Kazahstan se găsesc şi la birourile şi oficiile companiilor de stat, precum Kazpost, Air Astana şi Kazakh Temir Zholy – compania de căi ferate din statul Asiatic, relatează adevarul.ro

 În acest moment, un bilet într-o zi lucrătoare costă 6.000 de tenge, adică echivalentul a circa 18 dolari. Pentru zilele de weekend, biletul costă 8.000 de tenge, adică aproape 24 de dolari. Autorităţile au menţionat, însă, că intrarea este liberă pentru veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial, persoane cu dizabilităţi, orfani şi copii sub 6 ani. De asemenea, beneficiază de reduceri pensionarii, mamele cu mulţi copii, elevii şi studenţii.