Noua centrală ar putea fi gata în 2023, urmând a creea sute de noi locuri de muncă.

”Am finalizat studiul de prefezabilitate. Acum suntem în proces de selecție a celui care ne va ajuta cu studiul tehnic de fezabilitate și studiul conceptual. După ce se vor termina toate acestea, va urma un studiu aprofundat, după care va demara licitația de angajare a furnizorilor de soluție. Eu sper să terminăm anul viitor toate aceste procese și să pornim cu mare viteză înainte, pentru că suntem hotărâți să mergem înainte cu centrala”, a declarat luni Adrian Volintiru, director general al Romgaz.

Reprezentanții Romgaz nu spun ce capacitate va avea noua centrală.

De asemenea, în Mintia, Complexul Energetic Hunedoara deține în prezent o veche termocentrală pe huilă.

Romgaz este una din cele mai profitabile companii de stat și a aniversat luni cinci ani de la listarea la bursă.

„Avem mai multe direcții în momentul de față. În primul rând, vom continua investițiile în exploatarea onshore, respectiv ne axăm pe înlocuirea rezervelor cu altele noi. Dorim să investim în petrochimie și evident în consolidarea poziției pe piețele de tranzacționare a energiei. În domeniul producției de energie electrică, Romgaz și-a propus eficientizarea activității prin realizarea unor investiții pentru creșterea randamentelor Centralei Termoelectrice Iernut, încadrarea în cerințele de mediu și mărirea siguranței în exploatare,” a precizat Adrian Volintiru.

Listarea Romgaz, simbol bursier SNG, a reprezentat una dintre cele mai mari oferte de vânzare de acțiuni realizate de statul român prin intermediul Bursei de Valori București (BVB). Acțiunile SNG au intrat la tranzacționare pe piața principală a BVB pe 12 noiembrie 2013, în urma derulării unei oferte publice secundare inițiale în valoare cumulată de 1,7 miliarde lei, derulată atât pe BVB, cât și pe bursa din Londra. Pentru România, a fost cea mai mare ofertă derulată de statul român prin intermediul BVB până la acea dată și a doua cea mai mare după listarea Electrica, un an mai târziu.

 

„Romgaz este compania de stat care are cea mai mare pondere în mai mulți indici ai Bursei de Valori București și reprezintă o ancoră investițională importantă pentru investitorii instituționali, precum fondurile de investiții sau fondurile de pensii. Romgaz este un exemplu de succes și pentru alte companii de stat care pot fi listate pe bursa românească. Reluarea procesului de listare a companiilor de stat înseamnă transparență, iar transparența pe bursă se traduce în bani. Acționarii companiei vor putea beneficia ulterior de avantajele listării precum posibilitatea creșterii prețului acțiunilor sau acordarea de dividende,” a spus Adrian Tănase, director general al BVB.

În 2013, statul român, acționarul majoritar al SNG, a vândut 15% din capitalul social al societății. Obiectul ofertei l-a făcut vânzarea unui număr maxim de 57.813.360 acțiuni emise de companie, sub formă de acțiuni și certificate globale de depozit (GDR). Prețul de vânzare a fost de 30 de lei pe acțiune și de 9,25 dolari pe GDR, ceea ce a făcut ca valoarea totală a ofertei să fie de 1,7 miliarde lei. Prețul unei acțiuni SNG era de 34,5 lei la începutul lunii noiembrie, ceea ce reprezintă o creștere de 15% față de prețul din ofertă.

„Romgaz este unul dintre cei mai mari și mai tranzacționați emitenți de la BVB. În primele zece luni a înregistrat o valoare a tranzacțiilor cu acțiuni Romgaz de 850 de milioane de lei. Romgaz este una dintre companiile listate de dimensiune semnificativă din România care a atras și va atrage investiții semnificative de la investitori instituționali de talie mondială și care va ajuta piața de capital din România să se apropie de obiectivul strategic de promovare către statutul de piață emergentă. Cu cât vom avea mai multe astfel de companii performante pe bursă, cu atât Romania va beneficia de sporirea investițiilor și de noi locuri de muncă, iar toate acestea se vor traduce în bunăstare pentru români,” a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Valoarea dividendelor cuvenite acționarilor SNG în perioada 2013-2017 a fost de aproape 7,4 miliarde lei. Cel mai mare acționar al SNG, cu un pachet de 70% din acțiuni, este statul român prin Ministerul Energiei.