Joi, 3 februarie, a fost o zi istorică pentru Internet. A fost ziua în care IANA (Internet Assigned Numbers Authority) a distribuit ultimul bloc de adrese IP versiunea 4 (IPv4) către Registrele Regionale de Internet (RIR). Creat în 1981, protocolul IPv4 nu mai poate face faţă dezvoltării rapide a Internetului, numărului mare de terminale şi cetăţeni din toată lumea care doresc să se conecteze la Internet.

Însă dezvoltarea Internetului e departe de fi luat sfârşit. Pe când IPv4 a făcut posibilă conectarea a 4 miliarde de adrese IP, tehnologia de generaţie viitoare a Internetului, IPv6, oferă un număr de peste 340 trilioane la puterea a treia adrese IP.

Internet Society consideră că IPv6 este o tehnologie “obligatorie” pentru dezvoltarea continuă şi sustenabilă a Internetului în beneficiul oamenilor din întreaga lume şi derulează de mai mulţi ani o campanie de conştientizare şi educare asupra necesităţii adoptării tehnologiei IPv6 de către provideri de Internet, operatori reţea, guverne şi utilizatori finali.

Domenii importante din economia României şi din economia mondială depind de stabilitatea şi dezvoltarea continuă a Internetului. Neimplicarea sau adoptarea unei atitudini rezervate faţă de IPv6 pot veni pe termen lung în detrimentul mediului de afaceri şi a disponibilităţii serviciilor online, mai ales în cazul unei tranziții prea rapide, în ultimul moment.

Ce înseamnă IPv6

IPv6 măreşte enorm spaţiul de adrese de internet valabil pentru vechiul protocol IPv4, de la 232 la 2128 şi asigură posibilitatea de a multiplica numărul de clienţi existenţi în reţea.

Pe lângă spaţiul mult mai mare pentru adrese, acest protocol mai are şi următoarele avantaje: gestionare simplificată a adreselor, autoconfigurarea uşoară a acestora, rutare optimizată, o mai bună securizare a datelor transmise.
IPv6 permite ca orice echipament care se poate conecta la internet (imprimantă, smart phone, tabletă, smart TV, home theater PC, frigider, cameră de supraveghere, NAS – Network Attached Storage, etc.) să aibă o adresă publică şi nu privată, ca până acum.

Protocolul permite astfel configurarea adresei de internet printr-un mecanism mult simplificat şi oferă oricărui utilizator posibilitatea de a seta cu uşurinţă accesul la internet pentru echipamentele folosite.

Una dintre promisiunile IPv6 este că numărul aproape infinit de adrese şi renumerotarea facilă vor face ca NAT (Network Address Translation) să devină inutil. Se vor putea construi astfel noi aplicaţii fără soluţii greoaie sau erori aleatorii, apărute acum în IPv4 în contextul utilizarii NAT.