România și-a asumat anul 2024 ca obiectiv clar pentru adoptarea monedei unice europene. Studiile arată că, în ultimii ani, țara noastră a recuperat mult din decalajele față de ceilalți membrii ai selectului club European, iar din perspectiva parametrilor macroeconomici, cum ar fi datoria publică, de exemplu, ne încadrăm în cerințe.

Și, totuși, performanțele zonei euro, cel puțin în raport cu Statele Unite ale Americii, arată că moneda europeană este departe de a fi o rețetă magică pentru prosperitate.

Anul trecut, Produsul Intern Brut/ cap de locuitor, cel mai important indicator al prosperității, arăta că Europa este cu mult în spatele Staelor Unite. Potrivit lui Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Trasilvania, PIB/capita era, în zona euro, la doar 75% din nivelul din SUA.

Mai grav este că acest indicator a scăzut continuu din 2001, când a fost lansată moneda unică și când raportul PIB/cap era, în zonă, la peste 80% comparativ cu SUA.

Cu alte cuvinte, cel puțin din perspectiva comparației cu cea mai puternică economie a lumii, inventarea euro nu a dat rezultatele scontate. De ce s-a întâmplat acest lucru?

“ Aceste decalaje se adâncesc pentru că în zona euro dinamica nu a fost niciodată una continuă. Statele Unite au avut capacitatea de a își reveni mult mai repede din crize, în timp ce zona euro a parcurs perioade relativ scurte de creștere urmate de perioade de scădere. Criza pornită în 2008, de exemplu, a continuat în Europa în formă de W, cu creșteri și scăderi. În SUA a fost o criză și apoi o revenire constantă…Formarea brută de capital, de exemplu, nu este nici acum la nivelul din 2007, în Europa. În SUA au revenit la acest nivel încă din 2014”, a răspuns Andrei Rădulescu unei întrebări Capital.

Profesorul universitar Monica Dudian, are o altă explicație și nu uită să precizeze că, totuși, Europa pierde în raport cu SUA nu din 2001 ci de 50 de ani.  Pe de altă parte, economistul șef al BT, Andrei Rădulescu, a arătat că, după 2001, decalajele s-au adâncit. Totuși, în opinia profesorului de economie Monica Dudian, Europa a pierdut nu pentru că a adoptat euro ci pentru că nu a reușit să se reformeze și să își crească productivitatea.

“Este nevoie de reforme continue. La baza acestui declaj a stat productivitatea. Există și un raport al Comisiei Europene în acest sens, iar recomandarea este să se înființeze un consiliu de productivitate, în care să fie implicate statele UE, dar și piața liberă. Raportul a arătat că zona euro se află în urma statelor unite din perspectiva productivității. Statul poate doar să ajute, să stimuleze. Rezolvarea vine și dinspre presiunea pieței.”, a explicat profesorul de la ASE.