„Industria modei vrea doar să vândă cantități imense, pentru a avea profituri mari. Și în marile companii sunt angajate persoane în funcții de designer și creative director care nu au nicio legătură cu moda, educație sau simț artistic” explică Alexandra Popescu-York.

Potrivit ei, moda fără artă nu este modă, este doar industrie, doar funcționalitate. „Multe companii fac pe bandă rulantă mii și milioane de uniforme, iar consumatorul de rând este încântat de prețurile mici pe care le au aceste lucruri, care nu îl evidențiază cu nimic de ceilalți consumatori ai acelui brand”, punctează creatoarea.

Obișnuiește să își construiască tiparele direct pe manechin și nu pe masa de croit, cum o fac alți designeri. De-a lungul timpului a creat rochii fără cusături laterale, cu sute deîmpletituri și foarte rar, recunoaște că folosește tiparul clasic. Mai precis, numai atunci când este neapărată nevoie. „Autenticitatea unui designer constă și în folosirea materialelor, țesăturilor, pe care nimeni altcineva nu le are”, explică ea. De multe ori pictează pe material, brodează sau modifică total textura prin suprapuneri. „Se spune că nu poți reinventa roata, însă eu mă încăpățânez aprig să demonstrez că poți fi original în modă”, mai spune tânăra. Alexandra Popescu-York pictează de la vârsta de trei ani și a studiat desginul vestimentar și arta plastică la Universitatea de Arte din București.

Acum se pregătește pentru Couture Fashion Week New York, unde își lansează colecția ”Magnetic” (10 februarie 2018). Pentru Alexandra Popescu-York, este cel de-al nouălea sezon consecutiv la care participă, fiind singurul artist- desginer din lume care, până la ora actuală, și-a prezentat la un astfel de eveniment simultan, atât o colecție de modă couture cât și o expoziție de pictură.

Deși mulți designeri se limitează în a crea haine, pe care le vând pe websiteuri sau în magazine fizice, Alexandra Popescu-York se avântă să facă showuri de modă. Ea nu creeză rochii, ci concepte, nu haine de un sezon ci trenduri, mișcări.

Ca planuri pe termen scurt, Alexandra și-a propus să se implice și mai mult în promovarea României în lume „România trebuie să înceapă să își accepte, aprecieze și promoveze  artiștii din străinătate! Se zice că pentru un artist trebuie să  ai poporul tău în spate, să te susțină și apoi să cucerești lumea. Eu am cucerit lumea și apoi le-am arătat că provin dintr-o țară frumoasă pe care îi invit să o cunoască”, mai spune desginerul.