Scena politică din ambele țări este încă șocată după ce, pe data de 29 aprilie, Iohannis a lansat un dur mesaj video acuzând Partidul Social Democrat (PSD), de opoziție, că incită la revoltă minoritatea maghiară din Transilvania, o provincie din România, și că este implicată într-un complot prin care “să le dea Transilvania ungurilor“. El a avut această reacție controversată din cauza unui proiect de lege aprobat anterior de camera inferioară a Parlamentului României, în care PSD este partidul majoritar, și care părea să ofere o autonomie limitată regiunilor din Transilvania unde sunt concentrați etnicii maghiari.

Legea a fost curând respinsă de camera superioară, dar în mesajul său video care a durat două minute, Iohannis l-a salutat în batjocură pe liderul PSD în limba maghiară, întrebând ce i-a oferit Ungaria în schimb ca să să susțină proiectul de lege.

Deși guvernul ungar a criticat declarația lui Iohannis, interesant este faptul că Viktor Orban a ignorat ‘momeala’ și a făcut un apel la calm.

Pe data de 21 mai, Consiliul Național al României pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe președintele Iohannis cu 1000 de euro pentru că a prejudiciat demnitatea cetățenilor maghiari din România.

Cu toate acestea, tensiunile rămân mari între cele două țări, mai ales după ce, pe data de 31 mai, parlamentul român a proclamat centenarul Tratatului de la Trianon ca sărbătoare națională, asta însemnând că, pentru prima oară în istorie, România va organiza ceremonii de sărbătorire pe data de 4 iunie.

Legea a fost inițiată de același PSD pe care președintele român l-a acuzat că se poartă cu mănuși cu Ungaria, legea fiind sprijinită atât de guvernul de centru-dreapta, cât și de opoziția condusă de social-democrați.

Etnicii maghiari din România s-au arătat dezamăgiți. Hunor Kelemen, liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), a declarat că parlamentul României ar face mai bine să găsească “niște lucruri care să ne unească, în loc să ne dezbine “. El a adăugat că tratatul de pace “care a bucurat atât de mult națiunea română, încă mai reprezintă o mare pierdere pentru națiunea ungară și pentru maghiari “.