Semnată în toamna anul trecut, scrisoarea de intenție privind achiziționarea de către România a sistemului de rachete defensive Patriot a fost urmată în această săptămână de contravaloarea pentru trei astfel de echipamente militare. Patriot este un sistem de apărare compus din radare, tehnologie de comandă și control și mai multe tipuri de interceptori, toate lucrând împreună pentru detectarea, identificarea și contracararea amenințărilor. 13 țări din întreaga lume, inclusiv Statele Unite și alți patru aliați NATO, se bazează deja pe sistemul Patriot ca fundament al propriilor sisteme de apărare anti-aeriană.

„România achiziționează cel mai avansat și capabil, sistem de apărare anti-rachetă tactică balistică din lume”, a declarat Mike Ellison, Country Manager Raytheon în România.

Conform oficialilor Raytheon, din ianuarie 2015, sistemul Patriot a incerceptat cu succes peste 100 de rachete balistice tactice în operațiuni de luptă din întreaga lume. Până la această dată, Patriot a făcut parte din peste 200 de acțiuni de luptă împotriva aeronavelor cu pilot sau fără pilot, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice. „Cu excepția minoră a radiatoarelor și ventilatoarelor de răcire, echipa de profesioniști Raytheon a modernizat cele mai importante elemente ale sistemului Patriot de mai multe ori în ultimii 17 ani. Focoasele pe care le va primi România conțin hardware și software create chiar în 2017”, au adăugat aceștia.

Intenția Raytheon este ca prima unitate operațională de lansare Patriot să ajute la crearea de locuri de muncă în România. Cel puțin asta susțin oficialii americani. „Raytheon va identifica furnizorii locali potriviți și va lucra cu companii românești pentru a le ajuta să-și dezvolte capabilitățile necesare de producție și suport pentru Patriot. Patriot este o oportunitate care se poate extinde dincolo de granițele țării. În lume sunt peste 220 de unități de tragere Patriot, deținute de 13 țări. Așadar, pe măsură ce industria României ajută la producerea și suportul necesar Patriot pentru România, aceasta va avea oportunitatea să-și exporte și să-și comercializeze mai departe produsele și către restul comunității Patriot. Acest tip de parteneriat este testat pe tot teritoriul Europei. Compania germană JenOptik produce generatoare care alimentează lansatorul de rachete Patriot. Aceste generatoare sunt în acest moment folosite de o serie de parteneri Patriot, iar recent JenOptik a primit de la armata SUA un nou contract pentru generatoare Patriot. Compania poloneză Pit Radwar construiește în prezent antene ce vor fi folosite la noile unități de radar Patriot. În același timp, TelDat, de asemenea o companie din Polonia, a livrat routere unui client din Orientul Mijlociu, mențioanează Raytheon.