Datele oferite de către Eurostat arată că România se află pe al doilea loc în lista țărilor cu cei mai puțini vorbitori de limbi străine, cu un procentaj de 64.2%. Comparativ, pe primul se află Regatul Unit, cu un procentaj de 65.4%, în timp ce pe locul al treilea se află Ungaria, cu un procentaj de 57.6%.

Doi din trei români declară că nu ştiu nicio limbă străină.

„Ce-am învăţat aici nu s-a lipit nimic, pentru că nu se punea baza pe o limbă străină aici, treceai ca gâsca prin apă”, spunea un bărbat legat de această situație.

Țările cu cei mai mulți vorbitori de limbi străine

În topul realizat de către theknowledgeacademy.com, tările cu cei mai mulți vorbitori de limbi străine sunt Suedia, cu un procentaj de 3.4%, Danemarca, cu un procentaj de 4.2% și Latvia, care are un procentaj identic cu cel din Danemarca.

Situația din Regatul Unit

Stereotipul britanicului în străinătate care vorbește în engleză încet și gălăgios pentru a se face înțeles este mai mult decât o simplă glumă, transmite iNews.co.uk

Sursa menționată susține că această situație a degradat atât de mult în Regatul Unit încât s-a propus micșorarea notei care trebuie obținută pentru trecerea examenelor de franceză și germană, totul pentru a motiva adolescenții să susțină aceste examene.

„În loc să ne învețe propoziții, ar trebui să ne învețe cum să înțelegem gramatica și cum să formulăm acele propoziții”, a transmis o studentă din Regatul Unit.

Unii susțin că rădăcina problemei este decizia luată de către Partidul Laburist în 2004, când aceștia au decis să elimine obligativitatea învățării unei limbi străine.

Ce a transmis fondatorul Duolingo

„Dacă trăiești într-o țară în care nu se vorbește engleză și tu știi engleză, potențialul tău de venit se dublează”, a transmis acesta.

Luis von Ahn, cel care a fondat Duolingo, una din cele mai mari aplicații de învățare a limbilor străine, spune că țările anglofone vor avea mereu cele mai mari probleme în a învăța o limbă străină din cauza lipsei de motivație.

„Oamenii care sunt ce mai buni în a învăța o limbă străină sunt cei cărora nu le pasă dacă sună stupid când vorbesc”, a mai adăugat Luis von Ahn.