După ce PSD a adoptat o serie de modificări în comisiile reunite de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, acolo unde au fost aprobate o serie de amendamente care vor implica cheltuieli suplimentare la bugetul de stat, premierul Ludovic Orban a avut o reacţie extrem de fermă.

Şeful Guvernului spune că, în acest moment, bugetul României nu îşi mai permite nicio creştere a cheltuielilor.

Spre exemplu, unul dintre proiectele iniţiate de parlamentarii PSD şi care nu este susţinut de către Guvern prevede că profesorii ar urma să primească un supliment financiar pe fondul pandemiei de coronavirus, la fel cum se întâmplă şi în cazul cadrelor medicale.

„Deci bugetul nu-și mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor în momentul de față. În urma zilei negre de la Parlament, în care comisia de Buget-Finanțe, adică pesediștii din comisia de Buget-Finanțe, au adoptat niște modificări la ordonanța de rectificare, la ora actuală, România se află într-un pericol extrem de mare.

Fac apel către toate forțele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de comisia de Buget-Finanțe, pentru că asta va atrage consecințe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiții, de a atrage fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Cred că e deajuns și trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban.

Ce soluţii are la dispoziţie Guvernul României?

Având în vedere poziţia sa faţă de modificările aduse de PSD, Ludovic Orban spune că Guvernul este pregătit să atace legea la CCR, dacă ea va trece de Parlament în această formă.

„Cu siguranță. Orice proiect de lege care nu prevede sursa de finanțare, în conformitate cu decizii anterioare ale Curții Constituționale, este neconstituțional și noi ca Guvern avem obligația de a ataca la Curtea Constituțională toate legile pe care le considerăm neconstituționale”, a mai precizat liderul liberal, potrivit stirileprotv.ro.

PSD îşi doreşte ca marţi sau miercuri să se dea votul final pe rectificarea bugetară în forma rescrisa de parlamentarii social-democraţi. Pensiile ar urma să fie majorate cu 40% de la 1 septembrie şi nu cu 14 procente cum a stabilit Guvernul. În plus, PSD cere ca primăriile să primească 1,5 miliarde de lei, iar birourile parlamentare, 5,6 milioane de lei după alegeri. Veniturile profesorilor ar trebui majorate din acest an, şi nu din 2021, cum a plănuit Guvernul.

Parlamentarii social-democraţi au mai alocat pentru sistemul antigrindină din agricultură 67 de milioane de lei şi încă o tranşă de 20 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin