În acest context, România ocupă locul 5 în cadrul ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est (CSE), cu 56 de tranzacţii înregistrate în perioada ianuarie – iunie 2016, cu 30% sub nivelul din acelaşi interval din anul anterior, iar cei mai activi investitori străini au provenit din Germania, Franţa şi Polonia.

Conform Barometrului EY, pe plan local, cel mai atractiv sector a fost cel industrial, în timp ce în Republica Cehă, Polonia şi Bulgaria acesta a fost IT-ul.

La nivel general, valoarea totală estimată a tranzacţiilor din regiunea CSE, pentru primul semestru din 2016, a fost de 14,1 miliarde de dolari, cu 14,3% mai mică decât în anul precedent. 

De asemenea, în prima jumătate a acestui an, s-au încheiat 655 tranzacţii, Republica Cehă fiind cea mai activă ţară în termeni de volume ale tranzacţiilor, urmată de Turcia, Polonia şi Ungaria. 

'Piaţa de fuziuni şi achiziţii din regiunea CSE a fost, din nou, dominată de tranzacţii interne în primul semestru din 2016. În 57% din numărul total de tranzacţii, cumpărătorul şi compania ţintă au provenit din aceeaşi ţară. Acest procent marchează o creştere de 9% faţă de primul semestru din 2015. Cel mai mare procent al tranzacţiilor inbound a fost înregistrat în Croaţia (64%), urmând în clasament România (cu 61%) şi Bulgaria (cu 45%). În ceea ce priveşte originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani şi cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune', se arată în raportul EY. 

Barometrul EY este un rezumat şi o analiză a informaţiilor făcute publice şi identificate în baze de date reputate, cum ar fi Capital IQ, DealWatch, mergermarket, Zephyr sau bazele proprii de date EY. Datele au fost procesate pentru regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est: Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia. Activităţile şi datele legate de fuziuni şi achiziţii includ tranzacţii finalizate. Analiza nu include următoarele tipuri de tranzacţii: preluarea pachetelor minoritare de acţiuni de către acţionarii majoritari, tranzacţiile de pe pieţele de capital, achiziţii de licenţe, acorduri de tip joint-venture, proiecte de investiţii de tip greenfield şi privatizări.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992, cu birouri în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.