Cazurile noi de COVID-19 au scăzut puternic în ultima perioadă, iar marţi, 11 mai, toate judeţele României, dar şi Capitala, erau în scenariul verde, adică cu mai puţin de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

De ce nu s-a renunţat deja la starea de alertă în România?

Cu toate acestea, starea de alertă a fost prelungită în România cu încă o lună de zile. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), spune că, în ciuda veştilor bune, „încă nu este o stare de normalitate” în România. În plus, în lipsa stării de alertă, autorităţile nu ar putea impune noi restricţii, dacă va fi cazul.

„Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control… „ridicăm starea de alertă și tot”… Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate.

În secunda ridicării stării de alertă, înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență.

Noi, sub starea de urgență am aplicat unele măsuri mai dure, a fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat puțin. După care în starea de alertă am aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin Legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate”, a declarat, marţi, Raed Arafat, invitat la Digi24.

Când se va analiza posibilitatea renunţării la starea de alertă?

Raed Arafat a precizat că foarte multe aspecte sunt analizate în acest moment, însă nimic nu va putea fi decis mai devreme de următoare două săptămâni, interval în care trebuie monitorizată cu atenţie situaţia epidemiologică din România.

„Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere. Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe.

Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție.

O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu”, a mai precizat şeful DSU.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României