Avertisment fără precedent la adresa României. Rusia se află într-o expansiune totală și vizează un obiectiv strategic extrem de important. Specialiștii spun că obiectivele Rusiei vizează și România. Experţii sunt îngrijoraţi de manevrele militare efectuate în ultima perioadă de Armata Rusă.

Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA din Europa, şi Oliver Gnad, responsabil la Biroul de Afaceri Curente-Berlin, au prezentat mai multe scenarii în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. Generalul american a vorbit despre posibilitatea modificării Convenţiei de la Montreux pentru a crea cadrul legal ca navele NATO/ SUA să poată fi prezente în Marea Neagră 365 de zile pe an. „Această modificare ar echilibra registrul de forţe din această mare, dacă ţinem cont de ce s-a întâmplat după anexarea Crimeii de către Rusia şi militarizarea portului Sevastopol“, a argumentat Ben Hodges. Convenţia semnată la Montreux în 1936 asigură Turciei controlul asupra strâmtorilor şi limitează prezenţa externă a navelor NATO în Marea Neagră ca durată (21 de zile) şi tonaj. Generalul (r) Alexandru Grumaz, analist politico-militar, arată că situaţia militară din zona Mării Negre este una complicată şi „impredictibilă“, iar, din punctul de vedere al României, este extrem de gravă. „Rusia a atins un punct de dominanţă militară consolidată asupra a peste 90% din arealul maritim. Rusia şi-a atins câteva din obiective geopolitice pe care şi le-a propus la Marea Neagră: Crimeea, Abhazia, Osetia de Sud, dar vizează şi gurile Dunării, şi ocuparea în întregime a Mării Azov“, este de părere Alexandru Grumaz.

Grumaz spune că permanentizarea navelor NATO ar echilibra registrul forţelor în Marea Neagră. “Mai devreme sau mai târziu, cred că în următorul deceniu, Convenţia de la Montreux va fi supusă modificărilor şi asta în primul rând datorită consolidării flancului estic al Europei prin prezenţa forţelor americane în perimetrul deţinut de statele care au aderat la Iniţiativa celor Trei Mări. Ruşii sunt supăraţi de prezenţa extinsă a navelor NATO în Marea Neagră şi în special în porturile ucrainene sau georgiene, considerându-le drept o provocare pentru puterea şi influenţa Rusiei“, mai spune generalul în rezervă Alexandru Grumaz.

Analistul militar mai arată că unii lideri de la Kremlin, şi mai ales din Crimeea ocupată de ruşi, sunt chiar preocupaţi de faptul că Statele Unite se pregătesc să denunţe Convenţia de la Montreux. De aceea, Moscova va acţiona în aşa fel încât să scoată Turcia din sfera Occidentului. „Sunt voci la Moscova care sugerează că, în loc să participe la construcţia de centrale nucleare sau la conducte petroliere, ar fi mai bine ca Turcia să participe la construcţia unui canal (n.r. – Canalul Istanbul) care să lege Mediterana de Marea Neagră şi care să nu intre în regimul Convenţie aplicat strâmtorilor“, explică Grumaz, conform adevarul.ro.

Alexandru Grumaz susţine că adevărata „coloană vertebrală“ a provocării în bazinul Mării Negre este războiul electronic şi nu Flota Mării Negre a Federaţiei Ruse. „Combinaţia de radare mobile, active şi pasive, cu rază lungă de acţiune permite o poză în timp real a situaţiei navale, dar şi crearea unei zone de interdicţie în care nu se pot desfăşura operaţiuni militare decât cu pierderi mari. Bateriile cu rachete anti-aeriene şi anti-navă sunt printre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic pe care le are în arsenal Federaţia Rusă, iar mobilitatea lor le face extrem de greu de distrus“, mai spune specialistul, conform sursei citate.