La scurt timp după declarațiile președintelui, premierul a revenit cu câteva precizări. Viorica Dăncilă a mai spus și că are informații că PNL îi pregătește o nouă plângere penală pentru afirmațiile sale, fapt confirmat de lideri ai PNL și pentru Capital.

„Nu am spus eu voi muta ambasada, am spus ca trebuie sa respectam Constitutia. Declaratia presedintelui si modul in care s-a exprimat, vorbind de ignoranta, nu a facut decat sa ma dezamageasca, pentru ca eu am avut o abordare corecta si am luat in calcul faptul ca Constitutia trebuie respectata si opinia mea este ca trebuie sa facem acest pas dar este o opinie personala, important este sa respectam Constitutia. Aș vrea să am o discuție cu dl președinte”, a mai spus aceasta.Decizia finala, conform Constitutiei, este la presedinte”, a precizat premierul.

Este greu de crezut că sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, această decizie cu impact internațional incredibil va fi luată, indiferent cât de mult va insista Liviu Dragnea. Totul pare mai degrabă campanie electorală pentru premierul Benjamin Netanyahu, care în prezent se confruntă cu probleme de natură penală în țara sa.

Vezi și Ultima oră: Lista miniștrilor care pleacă din Guvern! Decizia finală a lui Liviu Dragnea (SURSE)

Isaraelienii nu cred în mutare

Palestinienii au luat și ei imediat atitudine și au transmis practic României că vor lua atitutine. „O încălcare stridentă a drepturilor Palestinei, a legilor internaţionale şi a rezoluţiilor ONU. Contribuie doar la eliminarea soluţiei celor două state, singura soluţie pentru pace şi stabilitate în întreaga regiune. Facem apel la Uniunea Europeană să ia măsuri în legătură cu această decizie, care este o violare a politicilor consacrate ale Uniunii Europene. Vom discuta această problemă în Liga Arabă şi Organizaţia de Cooperare Islamică”, a scris Saeb Erekat, un oficial palestinian pe Twitter.

Într-o analiză amplă publicația Times of Israel a explicat că Viorica Dăncilă nu va putea muta ambsada României la Ierusalim, fapt probabil știut și de premierul Benjamin Netanyahu. „în acest moment, este clar că Dăncilă nu poate să-și ducă la capăt promisiunea”, spun jurnaliștii israeleni care subliniază că președintele Klaus Iohannis are ultimul cuvânt, iar acesta se opune.

Și Donald Trump vrea să favorizeze Israelul lui Netanyahu înainte de alegeri

Joi, președintele SUA, Donald Trump a afirmat și el Twitter că este timpul ca „Statele Unite să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, ceea ce are o importanţă strategică pentru statul Israel şi stabilitatea regională”, reacție complet diferită de diplomații americani care timp de 52 de ani au aplicat o altă strategie în Orientul Mijlociu.

Primul care a reacționat a fost Recep Erdogan, care a spus într-un discurs de la o reuniune a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI), că nu se poate ca ocuparea Înălţimilor Golan ”să fie declarată legitimă”.

Context istoric: Israelul a cucerit de la Siria o mare parte a înălţimilor Golan în urma Războiului de Şase Zile din 1967, dar decizia israeliană de anexare a acestui teritoriu sirian nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a menţionat, la prima sa întâlnire cu Trump la Casa Albă, în februarie 2017, posibilitatea ca Statele Unite să îşi reconsidere poziţia. În noiembrie anul trecut, SUA au votat alături de Israel împotriva unei rezoluţii prin care ONU a declarat anexarea „nulă şi neavenită”; nicio altă ţară membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite nu s-a opus rezoluţiei respective.