Fondul austriac de investitii Immoeast AG are programate investitii in valoare de 2,6 miliarde de euro, in Romania, Bulgaria si fosta Iugoslavie, conform unui comunicat al companiei. De altfel, conform declaratiilor lui Karl Petrikovics, director general al Immoeast,  Romania este piata de baza a dezvoltarii Immoeast in regiune cu circa 46% din investitii.

 

Intentia grupului este de a-si va majora capitalul social cu circa 3 miliarde de euro, pentru a finanta programul de investitii alocat pentru extinderea programata pentru Europa Centrala si de Est, ce are o valoare de 6 miliarde de euro. De altfel, 43% din volumul investitional vor fi directionate catre zona de sud est si est a Europei.

 

In prezent proiectele detinute de Immoeast in Romania au o suprafata totala de  2,1 milioane de metri patrati. “Programul de investitii al Immoeast stipuleaza alocarea a 61% din bugetul de investitii pentru sectorul de retail al pietei imobiliare, in vreme ce pentru segmentele rezidential si logistic aduna impreuna doar 9%. Pentru achizitionarea de imobile de birouri Immoeast va investi 30% din sumele disponibile investitiilor. Raportat la situatia anterioara ponderea proiectelor dezvoltate in totalul investitiilor va ajunge la peste 60%. Totodata, segmentul comercial va beneficia de o atentie sporita din partea noastra”, a spus Karl Petrikovics. Acesta a afirmat si faptul ca, dupa finalizarea programului de investitii, activele imobiliare ale fondului vor atinge valoarea de 12 miliarde de euro, in urmatoarele 12-18 luni.

Pe piata autohtona Immoeast a anuntat achizitii de aproximativ jumatate de miliard de euro, dintre acestea cea mai importanta fiind preluarea centrului comercial Polus Center din Constanta pentru 185 de milioane de euro. Alte proiecte intrate recent in portofoliul Immoeast AG, in Romania, sunt Victoria Park, realizat in zona de nord a Capitalei, pentru suma de 60 milioane de euro si Euromall Galati achizitionat tot pentru 60 milioane de euro.

Sursa: Capital 03 Mai 2007