'Aceste specii – un deliciu culinar – sunt la un pas de dispariţie. Cei care vor totuşi să se bucure de produse din carne de sturion sau caviar au o alternativă: produsele de acvacultură. Dacă funcţionează în conformitate cu principiile de conservare a naturii, fermele de sturioni, un sector de acvacultură în continuă dezvoltare în România şi Bulgaria, pot avea un efect pozitiv asupra evoluţiei stocurilor de sturioni sălbatici din Dunăre, dar şi asupra economiei locale', notează Cristina Munteanu, coordonatorul proiectului 'Life+ 'Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al Dunării' în România, derulat de WWF-România.

 

'Mai avem sturioni sălbatici în Dunăre şi mai putem salva aceste specii, există soluţii cum ar fi acvacultura. Dar toate eforturile trebuie susţinute de către consumatori care trebuie să se informeze. Altfel, deşi faptul că sturionul e 'proaspăt pescuit din Dunăre' sună bine, ei riscă să devină complici la o ilegalitate şi să contribuie, fără voia lor, la dispariţia unei specii cu care ne mândrim. Iar când vine vorba de caviar, dacă eticheta CITES lipseşte, riscă să cumpere cu bani mulţi un produs fals', a explicat Munteanu.

 

Conform cercetărilor realizate de organizaţie, cu ajutorul companiei de cercetare Ipsos, 72% dintre români consideră că situaţia sturionilor din Dunăre este destul de importantă, iar 57% dintre repondenţi ar consuma carne de sturion dacă ar avea ocazia. În plus, 8% dintre români declară că sunt consumatori de carne de sturion, dar nu îşi doresc neapărat să consume astfel de produse, în timp ce doar 19% sunt consumatori mulţumiţi.

 

Produsele de carne de sturion sunt considerate de lux de 38% dintre repondenţi care declară că nu consumă carne de sturion, dar le-ar plăcea să încerce, în timp ce un procentaj similar (35%) nu consumă şi nici nu sunt tentaţi să facă asta în viitor.

 

De asemenea, aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi (73%) declară că nu au consumat niciodată carne de sturion, 9% o singură dată, 17% de câteva ori şi doar 2% consumă carne de sturion frecvent.

 

Potrivit studiului, 23% dintre repondenţi declară, că, deşi consumă caviar, nu sunt interesaţi să facă acest lucru, în timp ce 66% dintre cei care cunosc sturionii nu ştiu că peştii sunt omorâţi pentru a se obţine caviarul, iar majoritatea (87%) nu pot sau nu ştiu să facă diferenţa între caviarul legal şi cel ilegal.

 

Din anul 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate în conformitate cu Convenţia privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice (CITES). Legislaţia din România şi Bulgaria prevede, aflată în vigoare până pe 31 decembrie 2015, prevede că pescuitul sturionilor sălbatici este interzis, cât şi comerţul cu produse provenite de la aceste specii, cum ar fi carnea sau caviarul.

 

Pentru a contribui la conservarea sturionilor din Dunăre, WWF-România a demarat proiectul de informare Life+ 'Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al Dunării!' prin care să contribuie la supravieţuirea, pe termen lung, a acestor specii cu valoare naturală şi economică ridicată. Proiectul, demarat în iulie 2012, este implementat de către WWF Austria, WWF Bulgaria şi WWF România şi are ca dată de finalizare septembrie 2015.

 

Înfiinţată în 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea organizaţiei la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Agerpres