Corpul uman îşi menţine o temperatură în jurul valorii de 37,5 grade Celsius, însă pe măsură ce temperatura mediului înconjurător este mai mare, corpul trebuie să depună un efort mai mare pentru a menţine o valoare optimă a temperaturii sale. Pentru acest lucru, în corp au loc anumite procese, precum dilatarea vaselor de sânge de la nivel superficial, astfel încât să se poată pierde căldura, inclusiv prin transpiraţie. Pe măsură ce transpiraţia se evaporă, căldura părăseşte treptat corpul prin piele.

Dilatarea vaselor de sânge poate duce la scăderea tensiunii arteriale şi la creşterea efortului pe care inima îl depune să pompeze sângele, apărând tahicardia. În cazul în care tensiunea arterială devine mult prea scăzută, organele interne nu vor mai primi tot sângele de care au nevoie, iar riscul de atac de cord creşte considerabil. Din cauza modificărilor la nivelul vaselor de sânge, la nivelul pielii se pot instala erupţii cutanate şi prurit. Membrele inferioare se pot inflama semnificativ, iar transpiraţia va duce la pierdere de lichide şi sare, dar şi la dezechilibre importante între aceste elemente.

Cei mai expuşi problemelor cauzate de caniculă sunt bebeluşii, persoanele în vârstă şi cei care suferă de anumite afecţiuni cronice. Organismul sugarilor controlează cu dificultate procesul de termoreglare. Părinţii ar trebui să evite expunerea copiilor la razele solare sau la medii foarte calde. Hidratarea acestora este foarte importantă şi le poate pune în pericol viaţa dacă nu este realizată corespunzător. Bătrânii nu mai detectează la fel de bine schimbările de temperatură, iar organismul lor nu mai poate coborî eficient temperatura corporală. În multe din cazuri, persoanele în vârstă nu mai simt când temperaturile devin prea înalte şi se expun timp îndelungat fără a fi conştiente. Unele boli, precum diabetul, pot face ca organismul să piardă mai rapid apa, fie prin transpiraţie, fie prin urinări frecvente. Astfel, aceste persoane trebuie sa fie foarte atente în perioadele de caniculă şi trebuie să aibă un consum ridicat de lichide pentru a suplini pierderile.

Când vine vorba de măsuri de prim-ajutor în cazul unei persoane afectate de caniculă, specialiştii recomandă:

  • mutarea persoanei afectate într-un loc răcoros
  • aşezarea acesteia în poziţie întins pe spate şi cu picioarele usor ridicate
  • oferirea unei cantitati mari de lichide, în special apă, pentru o hidratare corespunzătoare
  • răcirea persoanei afectate prin pulverizare sau clătire cu apă rece, dar şi ventilarea acesteia. Pachetele cu gheaţă sunt şi ele utile şi pot fi aşezate la nivelul axilelor sau a gâtului.

Dacă aceste metode nu funcţionează, iar persoana nu îşi revine in circa 30 de minute, asistenţa medicală de urgenţă trebuie solicitată urgent. Corpurile persoanelor afectate sever îşi pot înceta procesul de transpiraţie, chiar dacă temperatura este ridicată. Astfel, temperatura persoanei în cauză poate depăşi 40 de grade Celsius, instalându-se convulsiile şi pierderea stării de conştienţă.

Specialiştii recomandă următoarele metode pentru a evita efectele dăunătoare ale căldurii ridicate:

  • evitarea expunerii directe la soare sau la medii foarte calde
  • evitarea plimbărilor sau activităţilor intense în medii foarte calde
  • purtarea de haine adecvate vremii de afară
  • protejarea cu umbrele, pălării sau eşarfe
  • hidratarea optimă şi răcorirea frecventă a corpului
  • evitarea băuturilor alcoolice, deoarece acestea accelerează procesul de deshidratare