Atacurile masive au venit din Estul Europei, în cadrul unor campanii în care s-au investit sute de milioane de euro, cu scopul de a fura informații, date și documente nepublice care ar putea fi folosite împotriva țării noastre. În spatele acestor atacuri au stat chiar și 2.000 de servere.

Conform surselor Știrilor ProTV, Ministerul Afacerilor Externe este una dintre instituțiile care au căzut victime. Grav este că nimeni nu știe cu exacitate ce date au fost sustrase și ce impact pot avea asupra politicilor externe.
Specialiştii SRI au folosit inteligența artificială pentru a detecta aceste malware-uri, altfel extrem de greu de depistat. Concret, au dezvoltat un program care a reuşit să înregistreze eventuale anomalii de comportament în reţea. Așa au reuşit să depisteze zeci de atacuri de complexitate medie sau mare cu efecte pe termen mediu şi lung. Oricând datele culese din România pot fi folosite pentru a ne pune într-o poziţie defavorabilă sau să ne creeze dificultăţi majore într-o eventuală negociere cu alte state, de pildă, lansând în spaţiul public poziţia sau rapoartele României, nepublice, în anumite situaţii.

Recent, compania Microsoft anunta ca organizaţii şi instituţii din Europa, inclusiv din România, au fost vizate de atacuri cibernetice, în perspectiva alegerilor europarlamentare.

„Am observat cu toţii atacuri cibernetice şi campanii pentru dezinformare în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Franţa în anul 2017, iar liderii europeni au avertizat recent că atacurile vor continua în Europa în 2019. Experţii Microsoft au observat recent acţiuni vizând instituţii democratice din Europa (…). Aceste atacuri nu se limitează la campaniile electorale, ci vizează frecvent institute de analiză şi organizaţii non-profit active în domenii asociate democraţiei, integrităţii electorale şi politicilor publice, entităţi care sunt adesea în contact cu oficiali guvernamentali. Spre exemplu, Microsoft a depistat recent atacuri care au vizat angajaţi ai Consiliului german pentru Relaţii Externe (German Council on Foreign Relations), ai filialelor din Europa ale Institutului Aspen şi ai Fondului german Marshall. Atacurile împotriva acestor organizaţii, pe care le dezvăluim cu permisiunea lor, au vizat 104 conturi online ale unor angajaţi din Belgia, Franţa, Germania, Polonia, România şi Serbia. Centrul Microsoft pentru contracararea riscurilor cibernetice (MSTIC) continuă să investigheze sursele acestor atacuri, dar credem că multe dintre ele provin de la un grup numit Strontium. Atacurile au avut loc în perioada septembrie – decembrie 2018”, anunta Microsoft.