În prezent, ţara noastră înregistrează 525 de focare active de pestă porcină africană în 40 de judeţe. Datele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prezentate vineri, arată că 14 focare se regăsesc în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A.

“În România la data de 02.10.2020 pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de judeţe din care în 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în două judeţe sunt afectaţi de virusul PPA numai mistreţii, iar în două judeţe sunt afectaţi numai porcii domestici. În prezent sunt active un număr de 525 de focare PPA, din care 14 focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A”, transmite ANSVSA.

În ultima săptămână, mai exact intervalul 24 – 30 septembrie 2020, au fost înregistrate 27 de focare noi de PPA în 15 judeţe şi au fost stinse 19 focare, cele mai multe în Teleorman (17 focare) şi câte unul în judeţele Olt şi Vâlcea.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.918 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Nu există vaccin pentru peste porcină africană, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

PPA nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, transmite Agerpres.

Circulația necontrolată a porcilor mistreți în căutare de hrană

În urmă cu o lună, autorităţile atrăgeau atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă extinderea rapidă a focarelor de pestă porcină africană în județul Alba. Această boală fără tratament produce pagube enorme crescătorilor de porci.

Sânmiclăuș și Biia sunt cele două localități din județul Alba în care au fost identificate într-o singură zi în total trei focare de pestă porcină.

Reprezentanții DSVSA Alba transmiteau atunci că pericolul este amplificat în această perioadă de circulația necontrolată a porcilor mistreți în căutare de hrană, astfel că aceștia intră de nenumărate ori în lanurile de porumb și în culturile de lucernă unde găsesc hrană din belșug.

Mulți din acești porci sunt infectați și transmițători ai virusului pestei porcine africane, o boală mortală, incurabilă, care evoluează și la porcul domestic.