În urmă cu câteva zile a avut loc Adunarea Generală a Asociației Incoming Romania (AIR), care a dezbătut activitatea sa din ultimii doi ani și a ales conducerea conform statutului. În urma dezbaterilor, membrii AIR doresc să transmită către autorități și către piața turistică un mesaj de solidaritate și de chemare la acțiuni mai rapide și mai eficiente pentru susținerea turismului românesc.

„Sunt necesare acum măsurile de ajutor aprobate și promise: granturile – măsurile 1 și 2 și urgentarea finalizării și aplicării ajutorului de stat pentru turism. Activitatea de incoming (primire de turiști străini în țară) în mod organizat este aproape nulă de un an și inactivitatea va mai continua probabil și în acest an”, se arată într-un comunicat transmis de Asociație.

Este nevoie de politici coerente în domeniu

Turismul din România are nevoie de susținere și de politici coerente, în special cel de incoming, având în vedere că unele agenții specializate în activitatea de incoming au avut pierderi de 100% în 2020.

„Turismul de incoming reprezintă activitate de export pentru țară prin aportul de valută adus în țară de către turiștii care vin și care vizitează România. Doar prin sprijinirea acestui segment vom putea ajunge la un excedent al balanței de plăți în turism (diferența pozitivă între ceea ce cheltuiesc turiștii români în străinătate și ce cheltuiesc turiștii străini care vizitează România). Este un obiectiv pe care-l putem realiza mai rapid dacă există politici coerente în domeniu (ex. TVA redus pentru activitatea de incoming la fel cum primesc și firmele care fac export de mărfuri)

Pierderi și de 100% în 2020

Avem nevoie urgent de sprijin și susținere pentru deschiderea turismului în România și în special a celui de incoming, cu definirea clară a condițiilor: de intrare în țară pentru turiștii străini, de derulare a serviciilor turistice în țară pentru turiști străini și pentru români; a condițiilor în care turiștii străini pot primi servicii medicale pe baza asigurărilor de călătorie. Există multe agenții specializate 100% în activitatea de incoming care au avut în 2020 pierderi de 100%, altele care au avut pierderi de 95-98% față de anul anul 2019”, mai transmit reprezentanții AIR.

Aceștia fac în încheiere apel la autorități să-i lase să primească turiști străini și să muncească pentru a mai exista și a mai conta pe harta turistică a Europei.

„Ca să mai existăm și să mai contăm pe harta turistică a Europei, lăsați-ne să primim turiști străini, să muncim și să fim liberi!, au transmis membrii AIR în încheiere.

Sursă foto: Dreamstime