„Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România. Acest acord reprezintă un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de noua generaţie, care într-un viitor vor completa şi ulterior înlocui actualele generaţii de reactoare nucleare”, arată compania de stat.

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) este compania care operează centrala nucleară din Cernavodă. Unitatea 1 a centralei nucleare din Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură în prezent aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

“Cu mulţi ani de experienţă în industria nucleară, SNN înţelege necesităţile energetice specifice ale României”, spune John Hopkins, preşedinte şi director general al NuScale. “NuScale aşteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleară sigură, scalabilă şi fiabilă şi să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României”, adaugă el.

Energia nucleară furnizează 20% din consumul intern în România, iar SNN este singurul operator al unei centrale nucleare în România.

“Departamentul pentru Energie aplaudă acest acord important în vederea evaluării modului în care tehnologia reactoarelor mici modulare ar putea fi utilizată în România”, a spus Secretarul SUA pentru Energie, Rick Perry. “Departamentul pentru Energie a sprijinit multe noi abordări de producere de energie electrică, inclusiv această tehnologie inovatoare. Suntem entuziaşti în ceea ce priveşte posibilităţile viitoare şi faptul că suntem implicaţi în dezvoltarea unei tehnologii nucleare de ultimă generaţie”, punctează el.

Tehnologia SMR a NuScale este prima şi singura la nivel global supusă unei evaluări de certificare a proiectului de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Evaluarea proiectului realizată de NRC este stabilită a fi finalizată în septembrie 2020. NuScale a semnat de asemenea Memorandumuri de Înţelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania şi Canada.

“Ca singur producător de energie nucleară în România, vedem un potenţial crescut în tehnologia SMR datorită energiei produse curate, sigure şi accesibile ca preţ“, a spus Cosmin Ghiţă, directorul General al Nuclearelectrica. “Ne dorim să cooperăm cu NuScale pentru a vedea modul în care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor şi necesităţilor energetice ale României”, a mai spus el.

NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă uşoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică, desalinizare. Proiectul innovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcţie modulară integral fabricată de NuScale capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură, redusă ca dimensiune şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrală nucleară poate acomoda până la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon şi reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producţie de ordinul gigawaţilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, procurare şi construcţie cu o tradiţie de 60 de ani în industria nucleara comercială.

NuScale are sediul in Portland, Oregon.

Nuclearelectrica şi-a majorat profitul net la 390,5 milioane de lei în 2018, în creştere cu 27,4% faţă de anul precedent, în timp ce veniturile din exploatare au urcat cu 12,7%, la 2,17 miliarde lei. Profitul operaţional (EBITDA) s-a majorat cu 18%, la circa 1,1 miliarde lei, în timp ce EBIT a crescut cu 42%, la 535 milioane lei.

Cheltuielile din exploatare au crescut la valoarea de 1,648 miliarde lei în 2018.

Totalul datoriilor pe termen lung a ajuns la valoarea de 1,1 miliarde lei, iar totalul de capitaluri şi datorii a fost în 2018 de 8,8 miliarde lei.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.