Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că, vineri, 100.800 doze de vaccin au plecat spre Republica Moldova, făcând parte din ajutorul pe care România l-a promis pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

„În sprijinul autorităţilor din Republica Moldova implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19, Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, fiind trimisă o nouă tranşă de vaccinuri împotriva COVID19. În această dimineaţă, 100.800 doze de vaccin produs de AstraZeneca au plecat de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” cu destinaţia Republica Moldova”, a transmis, vineri, CNCAV.

Sursa citată a precizat că misiunea se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania, pe ruta Bucureşti – Chişinău şi retur.

„Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale şi vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunţat de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chişinău”, a mai precizat CNCAV.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul a aprobat miercuri un proiect de hotărâre pentru a dona alte 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca în Republica Moldova. Şeful Executivului a adăugat că au fost pregătite detaliile pentru a dona 100.000 de doze de vaccin şi în Ucraina.

Președintele Republici Moldova s-a vaccinat vineri

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit vineri prima doză din vaccinul anticoronavirus AstraZeneca la policlinica de stat din Chişinău, după ce a declarat anterior că se va vaccina împotriva noului coronavirus atunci când va fi sigură că în Republica Moldova ajung suficiente doze pentru imunizarea populaţiei, informează Ziarul de Gardă şi Ziarul Naţional din Chişinău.

Maia Sandu a spus că a decis să se vaccineze după ce a fost anunţată că România va oferi Republicii Moldova alte câteva sute de mii de doze de vaccin, conform publicaţiei menţionate.

„Acum că am primit această veste minunată din partea României că vom avea mai mult vaccin cred că este momentul potrivit să mă vaccinez şi eu, aşa încât să-i încurajez pe cei care încă stau la dubii”, a spus preşedinta Maia Sandu.

Aceasta i-a încurajat pe cetățeni să vină să se vaccineze pentru că este foarte important și este singura soluție pentru „a putea ieşi din această pandemie”.

„Mi-a fost administrată astăzi prima doză de vaccin şi sunt aici pentru a-i încuraja pe toţi cetăţenii Republicii Moldova care încă nu s-au vaccinat să facă acest lucru. Este foarte important. Mulţi dintre noi am pierdut oameni dragi în această pandemie. Mai mulţi au pierdut salarii, locuri de muncă. Majoritatea suferă din cauză că nu pot să-i vadă pe cei dragi, nu se pot aduna împreună cu prietenii, familia. Pentru ca să punem capăt acestor nenorociri, pentru a putea ieşi din această pandemie, singura soluţie este să ne vaccinăm”, a declarat Maia Sandu într-un mesaj public la ieşirea din policlinică, potrivit Deschide.md.

Sursă foto: Dreamstime