România a dat mare lovitură! Ludovic Orban a făcut anunțul neașteptat: Important e să facem pași înainte

Fostul premier, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că România ar putea scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană. Chiar dacă nu a precizat exact când se va întâmpla acest lucru, el a precizat câteva etape care ne vor duce mai aproape de momentul final.

„Evoluțiile statului de drept în opinia noastră sunt foarte bune. În curând România poate să iasă de sub MCV, evident făcând pași pe baza recomandărilor Comisiei Europene. Nu pot să dau termene. Important e să facem pași înainte: cum ar fi desființarea SIIJ, îmbunătățirea codurilor și legilor justiției”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Ce este Mecanismul de Cooperare și Verificare

Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme, arată site-ul Comisiei Europene.

În decembrie 2006, Comisia a adoptat o serie de decizii care stabilesc, printre altele, obiectivele de referință pe care ar urma să le atingă cele două țări.

Evaluările Comisiei și rapoartele sale oficiale sunt realizate în urma unei analize și a unei monitorizări riguroase, în baza unui dialog constant între autoritățile bulgare și române și serviciile Comisiei. Rapoartele se bazează, de asemenea, pe contactele cu alte state membre, societatea civilă, diferite organizații internaționale, experți independenți și diverse alte surse.

Comisia realizează periodic rapoarte privind progresele înregistrate, primul dintre acestea fiind prezentat la 27 iunie 2007. Rapoartele conțin evaluarea situației de către Comisie și recomandările pe care aceasta le adresează autorităților bulgare și române. Ele sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei, care analizează în profunzime fiecare dintre obiectivele de referință stabilite în cadrul MCV.

Toate rapoartele Comisiei, metodologia utilizată și concluziile formulate sunt discutate ulterior în Consiliul de Miniștri, care a aprobat întotdeauna rapoartele în concluziile sale.