'Analizând economiile din ECE, am observat că dinamica insolvenţelor a fost una variată. Cea mai puternică scădere (de aproximativ 50%) a fost înregistrată de România, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative. Cea mai mare creştere, de 20,8%, a fost înregistrată de Ucraina, care a cunoscut un alt an de recesiune, ca urmare a conflictului cu Rusia. Sectoarele care depind în mod direct de consumul gospodăriilor au profitat de cererea tot mai mare, cu toate că piaţa este saturată, concurenţa intensă şi marjele scăzute. Acest lucru a însemnat că societăţile comerciale încă figurau puternic în tabloul insolvenţelor', precizează Coface. 

Potrivit studiului, sectorul construcţiilor a beneficiat de proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană anul trecut, dar comportamentul de plată este încă slab, iar companiile de construcţii rămân prezente în statisticile de insolvenţă. 

'Anul trecut, aproape 1% din întreprinderile active din regiunea ECE au intrat în insolvenţă. Pentru majoritatea ţărilor, nivelul de insolvenţe încă nu a revenit la cel de dinaintea crizei din 2008. În Republica Cehă, au fost de aproape patru ori mai multe insolvenţe decât în 2008, în Polonia, de 1,8 ori mai multe, iar în Slovenia, de 2,2 ori mai multe. În acelaşi timp, firmele insolvente din Slovacia şi România încă sunt sub nivelul de dinaintea crizei. Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolvenţele din 2015 ilustrează o imagine pozitivă a companiilor din ECE. Această tendinţă ar trebui să persiste, deoarece corporaţiile continuă să beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales în comparaţie cu problemele întâmpinate de multe alte economii emergente. Progresul regional este confirmat de evaluările riscului de ţară realizate de Coface, incluzând mai multe îmbunătăţiri în acest an. În ianuarie, evaluarea Ungariei a fost ridicată la A4, în timp ce în iunie, Letonia a fost actualizată şi ea la A4, Lituania la A3, România la A4 şi Slovenia la A3. Cele mai multe ţări din ECE au trecut, astfel, la un nivel de risc acceptabil", se spune în studiu. 

AGERPRES