În martie 2014, fondul de investiţii a vândut un mall de 58.000 mp din oraşul polonez Poznan către compania germană ECE. În iulie, compania a fost implicată într-una dintre cele mai mari tranzacţii din Europa. Este vorba de vânzarea unui portofoliu de proprietăţi închiriate de banca spaniolă Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Proprietăţile au fost cumpărate de compania spaniolă Merlin Properties pentru 740 mil. euro. În octombrie a mai vândut un portofoliu format din cinci active imobiliare amplasate în Marea Britanie pentru suma de 98 mil. euro.

Europa Capital şi-a continuat vânzările în acest an prin înstrăinarea unor clădiri de birouri din Marea Britanie pentru 46 mil. euro. Imobilele au fost cumpărate de TIAA Henderson Real Estate.

Singurele achiziţii realizate de companie în 2014 s-au derulat prin intermediul vehiculului investiţional Europa Fund IV, care s-a închis pentru investitori în 2014 după ce a adunat fonduri în valoare de 600 mil. euro, sumă din care au fost cheltuiţi 300 mil. euro. Astfel, în august 2014 compania a cumpărat un centru comercial de 24.428 mp în Workington, Marea Britanie, pentru 39 mil. euro; în noiembrie a achiziţionat un portofoliu format din 474 de unităţi locative din Marea Britanie pentru 66 mil. euro; tot în noiembrie a mai cumpărat un centru comercial în suprafaţă de 18.270 mp în Milan, Italia, pentru 81,6 mil. euro; şi în decembrie a cumpărat un activ imobiliar cu destinaţie rezidenţială în Barcelona, pentru 19 mil. euro.

Exit din România

În România, compania gestionează fondul Europa Emerging Europe care a avut la dispoziţie 164 mil. euro pentru investiţii imobiliare orientate cu precădere către România şi Bulgaria. Până la sfârşitul perioadei de investiţii, încheiată în primăvara anului trecut, managerii fondului au reuşit să plaseze 130 mil. euro din suma atrasă de la acţionari, aproximativ jumătate fiind absorbită de piaţa românească.

Europa Capital are în construcţie, în parteneriat cu RPF Development, două ansambluri rezidenţiale în Bucureşti şi, în parteneriat cu Graells & Llonch, un parc industrial la Turda. În următorii doi ani acestea trebuie terminate şi vândute.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi şi Rockefeller ar putea ieşi de pe piaţă în doi ani

Te-ar putea interesa și: