Riști să primești o amendă uriașă dacă tai acest pom! Regula este valabilă indiferent dacă este vorba despre un singur pom din această specie sau mai mulţi.

Nici măcar pomii din propria curte nu pot fi tăiați, dacă nu se încadrează în una din cele trei excepții prevăzute de lege.

Riști să primești o amendă uriașă dacă tai acest pom! Este nevoie de autorizație

Nucul este o specie protejată de lege, astfel că cei care vor să taie un astfel de pom au nevoie de autorizaţie de la autorităţi. În caz contrar, riscă o amendă de până la 10.000 de lei, chiar dacă nucul se află pe proprietatea lor.

Cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea se face în funcţie de trei criterii:

–  pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;

– pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;

– pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Regula este valabilă indiferent dacă cetăţenii vor să taie un singur pom din această specie sau mai mulţi, chiar dacă este vorba de propria curte.

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor, scrie avocatnet.ro.

În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Sursă foto: Dreamstime.