Riscul de infectare a scăzut cu 80% în Italia, mulțumită campaniei de imunizare. Studiu

Cercetătorii au studiat datele din campania anti-COVID din ziua în care au început vaccinările, în intervalul 27 decembrie 2020-3 mai 2021, conform informațiilor transmise de reuters.com

Astfel, acesta este primul studiu realizat de o țară din UE despre impactul imunizării în masă iar datele au fost calculate de către Institutul Național de Sănătate din Italia și Ministerul italian al Sănătății, după ce au fost vaccinate 13,7 milioane persoane la nivel național.

Riscurile au scăzut după primele două săptămâni

„La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecțiilor, cu 90% a spitalizărilor și cu 95% a deceselor”, a transmis Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS), potrivit sursei menționate.

Dintre cele aproximativ 14 milioane de persoane incluse în studiul italian, 95% dintre cei care au fost vaccinați cu Pfizer și Moderna au finalizat ciclul de imunizare. Simultan, nicio persoană vaccinată cu AstraZeneca nu a primit o a doua doză.

„Aceste date confirmă eficiența campaniei de vaccinare și necesitatea unei acoperiri majore în întreaga populație pentru a pune capăt stării de urgență”, a explicat Silvio Brusaferro, președintele ISS.

Până în momentul de față, Italia a urmat recomandările producătorilor, oferind o a doua doză de Pfizer la trei săptămâni după prima, o a doua doză de Moderna după patru săptămâni și o a doua doză de AstraZeneca după 12 săptămâni.

Până în ziua de 16 mai, circa 8,3 milioane de italieni, adică 14% din populație, au fost complet vaccinați anti-COVID. De asemenea, aproximativ 10 milioane de persoane au primit prima doză.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei