Valoarea vanzarilor consolidate a fost de 3.559 mil lei in T1/16, cu 17% mai mica decat in T1/15, in principal din cauza scaderii veniturilor din vanzarile de produse petroliere, in urma continuarii declinului pronuntat al pretului la titei, si din cauza veniturilor mai mici din vanzarile de gaze naturale. Acest efect a fost partial compensat de cresterea cantitatilor de produse petroliere vandute si de vanzarile mai mari de electricitate.

Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 64% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 33%, iar cele din Upstream 3% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti). EBIT CCA excluzand elementele speciale in valoare de 408 mil lei s-a situat sub valoarea din T1/15, de 594 mil lei, reflectand conditiile nefavorabile ale pretului la titei.

EBIT CCA excluzand elementele speciale la T1/16 este calculat dupa eliminarea elementelor speciale nete de natura veniturilor in valoare de 111 mil lei (in principal determinate de hotararile judecatoresti definitive de a reduce amenzile aplicate de Consiliul Concurentei in 2011) si dupa eliminarea pierderilor in valoare de (177) mil lei din detinerea stocurilor, in timp ce valoarea din T1/15 este calculata dupa eliminarea elementelor speciale nete de natura cheltuielilor in valoare de (8) mil lei si dupa eliminarea pierderilor in valoare de (92) mil lei din detinerea stocurilor.

EBIT-ul Grupului a inregistrat valoarea de 343 mil lei la T1/16, fiind mai mic comparativ cu rezultatul inregistrat in T1/15 de 494 mil lei, ca urmare a veniturilor din vanzari mai mici in contextul mediului de piata dificil, partial compensate de efectul pozitiv in alte venituri de exploatare in urma hotararilor judecatoresti definitive de a reduce amenzile aplicate de Consiliul Concurentei in 2011.

Rezultatul financiar net a fost aproape nul in T1/16, deoarece cheltuielile cu dobanzile au fost compensate de efectul rezultatului pozitiv obtinut in urma recursului formulat de societate impotriva constatarilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan.

Profitul inainte de impozitare a fost de 343 mil lei, iar impozitul pe profit a fost de 55 mil lei. Cheltuielile cu impozitul pe profit curent al Grupului au fost de 28 mil lei, iar cheltuielile aferente impozitului amanat au avut valoarea de 27 mil lei. Rata efectiva a impozitului pe profit in T1/16 a fost 16%.

Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 291 mil lei, in timp ce profitul net CCA atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. excluzand elementele speciale a avut valoarea de 330 mil lei. Profitul pe actiune a fost de 0,0051 lei in T1/16, comparativ cu 0,0062 lei in T1/15, in timp ce profitul pe actiune CCA excluzand elementele speciale a fost de 0,0058 lei, comparativ cu 0,0076 lei in T1/15.

“In primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale Grupului au fost afectate de scaderea abrupta a pretului titeiului. Ca raspuns, am continuat sa implementam masuri de reducere a costurilor de operare si a cheltuielilor de capital. Investitiile au fost prioritizate in functie de potentialul de a genera valoare pe termen lung, reducandu-se cu aprox. 28% comparativ cu T1/15. In mod firesc, acest lucru a impactat productia totala de hidrocarburi din Upstream. Cu toate acestea, beneficiind de modelul nostru de afaceri integrat, rezultatul negativ din Upstream pentru T1/16 a fost mai mult decat compensat de contributia pozitiva atat a Downstream Oil, cat si a Downstream Gas. Segmentul Downstream Oil a beneficiat de cererea crescuta de produse petroliere rafinate si de costul mai mic cu titeiul consumat, in timp ce segmentul Downstream Gas s-a confruntat, in continuare, cu un mediu de piata dificil, atat in activitatea de gaze, cat si in cea de electricitate. Luand in considerare persistenta unui mediu cu preturi scazute, vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, mentinand, totodata, o pozitie financiara solida si protejand fluxul de numerar extins. In acest context, un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este cu atat mai important pentru a putea continua investitiile, atat in vederea gestionarii declinului natural, cat si pentru dezvoltarile ulterioare onshore si offshore,” a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.