Dacă SUA se aşteaptă ca următoarele războaie să se învârtă în jurul apei, turbina eoliană WMS1000 ar putea aduce un beneficiu enorm pentru 85 de milioane de oameni care nu au acces la apă potabilă în regiuni din Africa, America de Sud, India şi Indonezia.
Turbinele sunt construite astfel încât să maximizeze producţia de apă şi independenţa energetică în timp ce reduce impactul cu mediul. Aerul curge prin faţa turbinei şi este direcţionat către un compresor de răcire. Umiditatea este extrasă din aer, condensată şi colectată.
Ideea a fost iniţial concepută de o persoană care a colectat apă din aparatul de aer condiţionat. Forţată de gravitaţie, apa curge prin ţevi de oţel într-un bazin de colectare. După filtrare şi purificare, apa este bună de băut, spălat şi pentru cultivat.
Directorul de marketing al Eole Water, Janin Thibault spune că noua tehnologie ar putea permite zonelor rurale să aibă provizii suficiente de apă. O turbină eoliană de acest tip ar putea furniza apă pentru un sat cu 2.000, până la 3.000 de locuitor în fiecare zi, pe parcursul a 20 de ani (durata de viaţă preconizată a aparatului).
Eole Water deţine în prezent un prototip al acestui aparat în Dubai care produce 62 de litri de apă pe oră. Compania are în plan comercializarea acestei turbine de la sfârşitul acestui an la un preţ cuprins între 660.000 şi 790.000 de dolari.

SURSA: Business Insider