Guvernul vrea să impoziteze pensiile mai mari de 10.000 de lei, dar nu va reuși să facă economii prea mari în bugetul de pensii. O spune analistul Iancu Guda care a venit cu explicații concrete.

„Pensiile speciale nu sunt corelate cu proporţionalitatea contribuţiei, nu sunt justificate de meritele, de verticalitatea şi profesionalismul acestor oameni. Vedeţi prin comparaţie, fostul ministru al justiţiei câştigă mai mult decât Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Măsura cu impozitul progresiv asupra pensiilor speciale este pentru a testa opinia publică şi pentru a fi în asentimentul opiniei publice în apropierea unor alegeri. Se aruncă în piaţă o măsură de impozitare progresivă a acestor pensii la un plafon foarte ridicat, 10.000 de lei. Va fi un număr infim de pensii, care vor fi atinse”, a explicat Iancu Guda, conform Digi24.

Analistul financiar a vorbit şi despre situaţia critică în care se află Guvernul, care trebuie să facă rost de aproape 7 miliarde de lei pentru a menține deficitul sub 3%. „Avem deficit deja înregistrat de 14 miliarde doar la primele 5 luni, plus legea pensiilor încă 8 miliarde. Acele 7 miliarde şi această gaură erau nişte estimări.

Problema e că România cheltuie mai mult decât încasează. După părerea mea, gaura este tot deficitul, nu doar rectificarea. Tu faci pierderi de 1,1 miliarde de roni la CFR şi speri că rezolvi problema asta cu biletele gratuite la studenţi. Ai pierderi de 14 miliarde deficit, plus 8 miliarde legea pensiilor şi crezi că prin impozitarea unui număr infim de pensii speciale rezolvi. Ştim doar că per total statul cheltuie 9,5 miliarde de roni pentru pensii speciale. Este enorm, adică 10% din totalul cheltuielilor de personal, cam 100 miliarde, în aparatul public”, a menţionat Iancu Guda.