“Regiunea Înălţimile Golan "nu este parte a Israelului, consideră Departamentul de Stat american, o poziţie ce relevă tensiunile dintre Administraţia Barack Obama şi Guvernul Benjamin Netanyahu. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a ţinut să clarifice, luni seară, poziţia Statelor Unite faţă de statutul Înălţimilor Golan. "Poziţia noastră este aceeaşi, o menţinem de mult timp. Toate administraţiile americane, atât democrate, cât şi republicane, au spus clar începând din anul 1967 că aceste teritorii nu sunt parte a Israelului", a spus reprezentantul diplomaţiei SUA. Israelul a anexat Podişul Golan, care aparţinea Siriei, în anul 1981, după ocuparea zonei în Războiul de Şase Zile din 1967. Poziţia Departamentului de Stat american relevă tensiunile dintre Administraţia Barack Obama şi Guvernul Benjamin Netanyahu, care s-au amplificat în ultimii ani în pofida relaţiei de parteneriat strategic dintre SUA şi Israel”, mai citim pe site-ul breitbart.com

“SUA îi răspunde lui Netanyahu: Înălţimile Golan nu sunt parte din Israel”, scrie publicaţia israeliană Haaretz.

“Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a subliniat că administrația Obama nu consideră Înălţimile Golan parte a Israelului, la o zi după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a promis că acest teritoriu "va rămâne pentru totdeauna sub suveranitatea israeliană." "Poziția SUA cu privire la această problemă este neschimbată," a declarat Kirby în faţa reporterilor în timpul unui briefing zilnic la Departamentul de Stat din Washington. "Această poziție a fost menținută de către ambele administrații, democrate și republicane. Aceste teritorii nu fac parte din Israel, iar statutul acestor teritorii ar trebui să fie stabilit prin negocieri. Situația actuală din Siria nu permite acest lucru", a continuat Kirby. Candidatul republican la presedinţia SUA, senatorul Ted Cruz, și-a exprimat sprijinul pentru comentariile lui Netanyahu în privinţa Înălţimilor Golan, spunând că "guvernul israelian a reiterat realitatea că Înălţimile Golan fac parte din teritoriul suveran al Israelului." Cruz a adăugat că este "periculos pentru comunitatea internațională să încerce să facă presiuni asupra Israelului să renunțe la Golan în contextul haosului din Siria. SUA este a doua țară, după Germania, care răspunde declarației lui Netanyahu, potrivit  căreia teritoriul Golan, capturat de la Siria în războiului din 1967 și anexat mai târziu, "va rămâne pentru totdeauna sub suveranitatea israeliană." "Este un principiu de bază al dreptului internațional și a Cartei ONU că nici un stat nu poate pretinde dreptul de a anexa teritoriul unui alt stat pur şi simplu" a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe german, Martin Schaefer. Israelul a anexat Înălţimile Golan, într-o mutare respinsă în unanimitate de către Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite."

Declaraţiile făcute de Departamentul de Stat vin după ce vicepreşedintele Joe Biden declarase cu o zi înainte că SUA simt o frustrare extraordinară faţă de guvernul israelian, referindu-se la faptul că extinderea sistematică a coloniilor evreieşti în teritoriile palestiniene duce Israelul către o periculoasă ''realitate cu un singur stat'' şi într-o direcţie greşită. Iată materialele şi punctul de vedere al publicaţiei israeliene Haaretz exprimat pe această temă.

"Biden: SUA simt o frustrare copleşitoare faţă de guvernul israelian”, scrie Reuters.

“Vicepreşedintele american Joe Biden şi-a exprimat luni ''frustrarea copleşitoare'' faţă de guvernul israelian şi a estimat că extinderea sistematică a coloniilor evreieşti în teritoriile palestiniene duce Israelul către o periculoasă ''realitate cu un singur stat'' şi într-o direcţie greşită. În cadrul unei dezbateri organizate de firma de lobby J Street la Washington, Biden a afirmat că, în pofida divergenţelor cu israelienii referitoare la coloniile evreieşti şi la acordul privind programul nuclear iranian, SUA au obligaţia de a îndrepta Israelul către o soluţie bazată pe coexistenţa a două state pentru a se pune capăt conflictului israeliano-palestinian. ''Avem obligaţia, uneori în pofida frustrării noastre copleşitoare faţă de guvernul israelian, de a-i împinge pe israelieni cât de puternic putem către ceea ce ei ştiu în adâncul sufletului lor că este singura soluţie finală, soluţia cu două state, dar în acelaşi timp fiind un garant al securităţii lor'', a spus oficialul american. Soluţia bazată pe coexistenţa a două state are în vedere un stat palestinian – format din majoritatea teritoriilor Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza, zone capturate de Israel în războiul din 1967 – şi unul israelian, care să includă unele dintre coloniile construite de Israel, în cadrul unui acord cu palestinienii privind schimburi de terenuri. Joe Biden a adăugat că recentele sale întrevederi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-au descurajat în legătură cu perspectivele unui acord de pace în Orientul Mijlociu. ''Nu există în prezent nicio voinţă politică în rândul israelienilor sau al palestinienilor pentru a avansa în negocieri serioase. Încrederea care este necesară pentru a prelua riscurile la adresa păcii este fracturată de ambele părţi'', a menţionat vicepreşedintele SUA. El a lansat un apel la renunţarea la retorica violenţei şi a condamnat atacul cu bombă comis luni într-un autobuz din Ierusalim şi soldat cu rănirea a cel puţin 21 de persoane.

“Biden lamentează o frustrare copleşitoare faţă de guvernul israelian la J Street Gala”, citim în publicaţia israeliană Haaretz.

“Vicepreşedintele american Joe Biden şi-a exprimat luni ''frustrarea copleşitoare'' faţă de guvernul israelian şi a estimat că administraţia premierului Benjamin Netanyahu duce Israelul într-o direcţie greşită, într-o mustrare neobișnuit de puternică a celui mai apropiat aliat al Americii în Orientul Mijlociu. Într-un discurs la o dezbatere a firmei de lobby J Street, Biden a oferit o perspectivă sumbră eforturilor de pace, ce reflectă speranțe vagi de progres în timpul rămas cu administrația Obama. Deşi a declarat că atât israelienii cât şi și palestinienii poartă în comun vina pentru subminarea încrederii și eschivarea responsabilităţii, Joe Biden a fost categoric în a critica guvernului lui Netanyahu, sugerat în abordarea sa "întrebări profunde" cu privire la modul în care Israelul ar putea rămâne atât evreiesc și democratic.”

„Trump şi Clinton câştigă New York cu uşurinţă”, titrează The New York Times.

“Favoriţii Hillary Clinton şi Donald Trump au câştigat marţi seară alegerile primare cruciale din New York, mărindu-şi avansul pentru a deveni candidaţi ai partidelor lor la alegerile prezidenţiale din noiembrie. În tabăra republicană, Donald Trump a câştigat cu 60,5% din voturi, faţă de 25,1% guvernatorul de Ohio John Kasich şi 14,5% senatorul de Texas Ted Cruz, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 84% din voturi. În rândul democraţilor, Hillary Clinton a câştigat cu 57,9% la 42,1% în faţa senatorului de Vermont Bernie Sanders, conform rezultatelor după numărarea a 87% din voturi. Victoria lui Hillary Clinton, senatoare a acestui stat între 2001 şi 2009, o face aproape de neajuns în cursa pentru învestitura democrată. "Cursa pentru învestitură este în ultima linie dreaptă şi victoria se întrevede", a declarat ea într-un hotel din Manhattan, alături de soţul ei de Bill şi de fiica lor Chelsea. "Mulţumesc New York. Aţi dovedit încă o dată că nu există loc mai bun decât acasă", a adăugat cea care speră să devină prima preşedintă americană din istorie. În cealaltă tabără, victoria lui Donald Trump îi permite acestuia să recâştige un ascendent asupra principalului său adversar, Ted Cruz, după înfrângerea umilitoare de la 5 aprilie, din statul Wisconsin. "Trebuie să le spun oamenilor care mă cunosc cel mai bine, oamenilor din New York, că atunci când ne acordă un astfel de vot este pur şi simplu incredibil", a declarat la rândul său Trump. "Vom redeveni atât de puternici, atât de mari, că nu mai am răbdare", a adăugat miliardarul. Trump, care este la cuţite cu Partidul republican pe care îl acuză că vrea să îi împiedice nominalizarea, şi-a concentrat campania în regiunile mai rurale din New York sau în oraşele care au avut de suferit din cauza crizei economice, unde mesajul său populist a găsit un ecou real. Statul New York este cu atât mai important cu cât este al doilea, după California, ca număr de delegaţi: 247 în cazul democraţilor şi 95 în cel al republicanilor. Donald Trump are în jur de 750 de delegaţi, 200 mai mulţi decât Ted Cruz, şi are nevoie de 1.237 pentru a obţine învestitura Partidului republican.”

“Justiția americană deschide o investigație în privinţa dezvăluirilor Panama Papers", scrie Le Monde.

“Justiția din SUA a lansat o anchetă penală în cayul sistemelor de evaziune fiscală dezvăluite de "Panama Papers", a anuntat marti, 19 aprilie, The Guardian, aflat împreună cu publicaţia Le Monde și alte 107 organizaţii media internaționale la orimginea dezvăluirilor. Într-o scrisoare adresată International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), care a coordonat "Panama Papers ", procurorul distictual Preet Bharara a cerut să se întâlnească un responsabil specializat în companii offshore care a avut acces la 11,5 milioane fișiere din arhivele firmei panameze Mossack Fonseca. Procurorul a spus că doreşte să obțină informații suplimentare care ar putea ajuta investigația.”