“Sindicatele principale din Finlanda şi guvernul au semnat marţi un acord care obligă cea mai mare a salariaţilor să muncească mai mult, dar fără să câştige mai mult, cu speranţa de a impulsiona competitivitatea după ani de marasm economic. Acordul este rezultatul unor negocieri de un an între guvernul de centru-dreapta proausteritate şi sindicate, care i s-au împotrivit. Executivul, care crede în oportunitatea unei devalorizări interne, caută să relanseze această economie a zonei euro în criză, care a resimţit puternic dificultăţile exportatorilor săi. “Cred că va fi de o mare importanţă pentru obiectivul nostru să creăm 110.000 de locuri de muncă şi să aducem rata locurilor de muncă la 72 %”, faţă de 68,5% în prezent, a afirmat premierul centrist, Juha Sipila, în cursul unei conferinţe de presă la Helsinki. Circa 87% dintre salariaţii finlandezi vor trebui să muncească 24 de ore – adică trei zile în plus pe an, fără a le fi retribuite. Sindicatele au acceptat de asemenea îngheţarea salariilor timp de un an. În fine, salariaţii vor trebui să suporte majorarea cotizaţiilor sociale, iar salariul – în cursul concediilor plătite în sectorul public – va fi redus cu 30 % până în 2019. Un funcţionar public care câştigă 3.000 de euro lunar va trebui să accepte diminuarea salariului cu 4,5 %, adică cu 1.700 euro anual. Guvernul a promis să compenseze toate aceste măsuri prin reduceri de impozite. Potrivit Băncii Finlandei, ţara ar trebui să-şi amelioreze competitivitatea cu 10 % şi să se apropie de cea a principalelor sale rivale, Suedia şi Germania. Potrivit Ministerului Finanţelor, Finlanda poate spera la crearea a 35.000 de locuri de muncă până în 2020, în timp ce alte estimări consideră că acestea vor fi mult mai puţine. Ţara are în prezent 264.000 de şomeri. Finlanda a traversat patru ani de recesiune şi de cvasistagnare economică, care au făcut şomajul să crească până la 9,5 % în vara anului 2015, cel mai înalt nivel al său după 2000. În afară de probleme de competivitate, declinul celor două sectoare importante, industria forestieră şi cea electronică, îmbătrânirea rapidă a populaţiei şi conjunctura nefavorabilă a partenerilor săi comerciali importanţi, Rusia şi zona euro, sunt printre explicaţiile acestei crize”, mai scrie AFP.

“O imagine de ansamblu a ceea ce-ar fi putut face FBI-ul”, titrează The New York Times.

“După masacrul din clubul de noapte din Orlando, Florida, anchetatorii îşi concentează atenţia pe procesul de investigare mii de persoane acuzate de legături teroriste. Autoritățile au declarat că va fi interogată soția lui Omar Mateen de a vedea cât de mult ea știa despre planurile soţului ei înainte de atac.”

„SUA: Hillary Clinton câştigă primarele din Washington DC”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Hillary Clinton a câştigat marţi ultimele alegeri primare democrate, la Washington, în aceeaşi seară când urmează să se întâlnească cu Bernie Sanders, care îşi condiţionează sprijinul. Candidata democrată la Casa Albă a fost declarată câştigătoare de canalele CNN şi NBC în capitala federală a Statelor Unite unde a obţinut aproape 80% din voturi, potrivit rezultatelor pentru o treime din secţiile de votare. Ea şi-a asigurat deja învestitura săptămâna trecută prin depăşirea numărului de delegaţi necesari pentru a fi desemnată la convenţia de la Philadelphia din 25-28 iulie. În total, alegeri primare sau caucus-uri – adunări de alegători – au fost organizate în toate cele 50 de state componente ale SUA, cinci teritorii printre care Puerto Rico şi la Washington D.C., care are un statut juridic separat. Democraţii din străinătate au fost de asemenea consultaţi. Hillary Clinton a câştigat 34 din aceste 57 de scrutine. Dar Bernie Sanders nu s-a declarat oficial învins şi pare să-şi negocieze sprijinul, care ar putea să se traducă prin eliberarea delegaţilor săi la convenţie, pentru a o putea desemna în mod simbolic în unanimitate pe Hillary Clinton. El şi-a detaliat condiţiile într-o conferinţă de presă marţi la Washington. El cere în primul rând o reformă a sistemului alegerilor primare democrate.”

“Maduro anunţă reluarea dialogului între Venezuela şi SUA”, scrie Le Monde.

“Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat marţi că guvernul său va începe “o nouă etapă de dialog” cu Statele Unite, în timp ce ţara sud-americană trece printr-o gravă criză şi Washingtonul şi Caracas nu mai au ambasadori respectivi din 2010. Statele Unite “au propus ca noi să începem o nouă etapă de dialog”, inclusiv “imediat o serie de întâlniri la înalt nivel”, a declarat Maduro într-un discurs la televiziune. “Sunt de accord”, a adăugat liderul socialist, ameninţat în prezent cu o procedură de referendum pentru a fi revocat, lansată de opoziţie. În timp ce cele două ţări nu mai au ambasadori din 2010 pe fondul disputelor cu privire la drepturile omului, Maduro s-a declarat “gata să numească ambasadori şi să regularizeze relaţiile” cu Statele Unite. Nicolas Maduro s-a exprimat după o întâlnire între miniştrii de externe ai celor două ţări, Delcy Rodriguez şi John Kerry, la Santo Domingo, în Republica Dominicană, pe marginea Adunării Generale a Organizaţiei Statelor Americane OSA. “Am discutat despre referendumul de revocare”, a explicat secretarul de stat american presei. “Am încercat să le spunem că ei trebuie să răspundă, arătând deschidere şi respectând propria lege”. Cei doi responsabili au convenit asupra unei viitoare vizite în Venezuela a subsecretarului de stat Thomas Shannon pentru a a avansa dialogul bilateral. “Cred că este mai constructiv un dialog decât izolarea”, a estimat John Kerry, în timp ce opoziţia continuă să avertizeze asupra riscurilor de explozie socială în această ţară asfixiată economic. Mai devreme în timpul zilei, el a evocat în faţa celor 34 de state membre OSA “situaţia profund preocupantă a Venezuelei”, chemând guvernul socialist “să elibereze prizonierii politici, să respecte libertatea de exprimare şi să pună capăt penuriei de alimente.”

„Cristiano Ronaldo nu reuşeşte, în timp ce “mica” Islandă forţează remiza prin Bjornason”, scrie The Guardian.

„Islanda a produs o altă surpriză. Cea mai mică țară ce s-a calificat la Campionatul European a marcat debutul în turneu cu un rezultat savuros împotriva Portugaliei, iar sărbătoarea lor memorabilă a depăşit oraşul Saint-Étienne. Cristiano Ronaldo a reacționat cu un joc irascibil și cu meschinăria unui copil răsfățat. "Islanda nu a încercat nimic," spune căpitanul portughez. "Ei au fost pur și simplu s-au apărat, apărat, apărat și de au jucat pe contraatac. A fost o noapte norocoasă pentru ei. Ar fi trebuit să avem trei puncte, dar suntem în regulă. M-am gândit că au câştigat turneul după modul în care au sărbătorit la sfârșitul meciului. A fost incredibil. Atunci când nu încearcă să joace, ci doar se apără, se apără, se apăra, în opinia mea, acest lucru arată o mentalitate mică și nu vor face nimic în competiție". Chiar și în condiţiile meciului bun făcut de islandezi, Ronaldo a ieşit în lumina reflectoarelor şi comportându-se ca o primadonă, este parțial responsabil pentru performanţa memorabilă a Islandei.”