“Rezultatele financiare slabe ar putea aduce dezastrul. Datele economice destul de fragile, care au prăbuşit prețul petrolului, estompând creșterea economică globală și creșterea dolarului, sunt doar câteva dintre problemele cu care se lupta piața de valori din SUA. Toate se măsoară în câștigurile companiilor, care sunt pe cale de a înregistra un al treilea trimestru consecutiv de scoădere în ritm anual, potrivit lui John Butters, Senior Analist la FactSet. Imaginea generală a veniturilor companiilor poate fi un semn de rău augur, așa cum au scris Ciara Linnane şi Tomi Kilgore de la MarketWatch: Câștigurile iau un viraj întunecat pe fondul avertismentelor privind profiturile din vânzări. Dar Keith McCullough, CEO la Hedgeye, merge chiar mai departe, spunând că declinul încasărilor trimestriale au dus "întotdeauna" la o prăbuşire de cel puțin 20% a indicelui S&P 500. „Vedem 3 trimestre consecutive de câştiguri scăzute în ritm anual și 4 trimestre consecutive de venituri scăzute în acelaşi ritm, a spus Butters pentru MarketWatch. Declinul câştigurilor s-ar putea face în parte vinovat pentru unul dintre cele mai catastrofale începuturi de an pentru S&P 500 şi Dow Jones Indistrial Average, care ambele au pierdut 7,3%  la începutul lui 2016”, mai citim în MarketWatch.com

„Creditele toxice din întreaga lume cântăresc în creșterea economică globală”, titrează The New York Times.

„Dincolo de sistemul financiar global se ascunde o problemă de mai multe mii de miliarde de dolari, care ar putea slăbi puterea economiilor mari pentru anii care vin. Problema o reprezintă sfera gigantică, stagnantă a creditelor pe care companiile și oamenii din întreaga lume se luptă să plătească. Creditele neperformante au fost un obstacol în activitatea economică încă de la criza financiară din 2008, dar în ultimele luni amenințarea creditelor neperformante pare să fie în creștere. China este cea mai mare sursă de îngrijorare. Potrivit unor analiști, creditarea tulbure din China ar putea depăși 5 trilioane de dolari, o cifră uimitoare, echivalentă cu jumătate din dimensiunea producției economice anuale a țării. Cifrele oficiale arată că băncile chineze au prezentat cifre îngrijorătoare în decembrie. În cazul în care astfel de tendințe persistă, economia Chinei, a doua cea mai mare din lume după Statele Unite ale Americii , poate încetini chiar mai mult, afectând în continuare mai multe țări care au de ani de zile se bazează pe China în creșterea lor.”

„ONU opreşte negocierile de pace din Siria”, titrează The Wall Street Journal.

„Negocierile de pace de la Geneva asupra Siriei au fost suspendate până la 25 februarie, a anunţat emisarul ONU, Staffan de Mistura. “Mai sunt încă lucruri de făcut, nu doar de către noi, ci şi de către toţi cei care sunt implicaţi” în criza siriană, a declarat Staffan de Mistura, la finalul unei întrevederi cu responsabili ai opoziţiei siriene, întrevedere ce a durat mai multe ore şi s-a desfăşurat într-un hotel din Geneva. În consecinţă, emisarul ONU a anunţat o “pauză” în negocierile de pace, care nici nu au demarat după sosirea delegaţiilor regimului de la Damasc şi a opoziţiei, vineri şi sâmbăta trecută. “Am fixat deja o dată pentru viitoarele discuţii, la 25 februarie. Am spus din prima zi că nu voi susţine discuţii doar de dragul discuţiilor”, a spus diplomatul ONU. “Acesta nu este nici sfârşitul, nici eşecul negocierilor”, a afirmat Staffan de Mistura, asigurând că “cele două părţi doresc să vadă demarând un proces politic”. Înainte de data prevăzută pentru reluarea negocierilor, o reuniune a grupului internaţional de sprijin pentru Siria, compus din circa 20 de ţări implicate în dosar, printre care principalii susţinători ai regimului de la Damasc şi ai opoziţiei, este prevăzută să aibă loc la 11 februarie la Munchen. Negocierile menite să găsească o soluţie pentru conflictul care sfâşie Siria de cinci ani de zile, smulse sub puternică presiune internaţională, sunt îngreunate de la început de imensa prăpastie care îi separă pe inamicii sirieni şi de situaţia pe teren.”

“Julian Assange spune că se va preda vineri, în cazul unui arbitraj nefavorabil din partea ONU”, titrează The Guardian în pagina electronică.

Fondatorul controversatului site WikiLeaks, Julian Assange, refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra din 2012, a anunţat joi că este dispus să se predea poliţiei britanice în cazul unui arbitraj nefavorabil din partea grupului de lucru al ONU cu privire la detenţia sa arbitrară. “Dacă ONU anunţă mâine că eu am pierdut procesul împotriva Marii Britanii şi Suediei, voi părăsi ambasada vineri la prânz pentru a fi arestat de poliţia britanică”, a declarat Assange într-un comunicat. “Dar dacă totuşi câştig şi se recunoaşte faptul părţile au acţionat împotriva mea în mod ilegal, aştept să-mi fie restituit imediat paşaportul şi să se pună capăt oricărei noi tentative de arestare a mea”, a adăugat el. Australianul de 44 de ani este acuzat de un presupus viol în Suedia, care ar fi fost comis în regiunea capitalei Stockholm în august 2010. Din iunie 2012, el s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra. Vizat de un mandat de arestare european, Assange refuză să meargă să-şi apere cauza în Suedia de teama de a fi extrădat în SUA, unde i s-ar putea reproşa publicarea de către WikiLeaks în 2010 a circa 500.000 de documente top secret cu privire la Irak şi Siria şi 250.000 de documente diplomatice.”

“Tratatul transpacific semnat, dar nu şi ratificat încă”, scrie Le Monde.

“Acordul de parteneriat transpacific TPP, care este de aşteptat să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, a fost semnat joi de cele 12 ţări partenere în cadrul unei ceremonii în Noua Zeelandă transmisă în direct la televiziune. TPP vizează să îndepărteze barierele din calea comerţului şi investiţiilor între membrii săi, dintre care SUA şi Japonia, care reprezintă 40% din economia mondială. Acordul a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA şi Vietnam. Pentru a intra în vigoare, el trebuie ratificat în termen de doi ani de parlamentele naţionale şi în special de Congresul SUA unde există o ostilitate tot mai mare, în special în această perioadă de campanie prezidenţială. La Auckland, manifestanţi au blocat drumurile în semn de protest faţă de semnarea acordului, considerând că el va conduce la reduceri de locuri de muncă.”