„Prim-ministrul grec Tsipras trebuie să prezinte miercuri în faţa Parlamentului noile reforme dure ale bancar și a sistemului judiciar. Îl va urma propriul său popor? Alexis Tsipras şi-a luat măsuri de precauție. Pentru a obține aprobarea următoarelor reformele din partea Parlamentul de la Atena, a amânat o inițiativă controversată la impozitarea mai mare a țăranilor. De asemenea, alte părți ale reformei sistemului de pensii au fost amânate. Parlamentul grec a aprobat joia trecută o reformă a sistemului de pensii și o creștere a TVA. A îndeplinit astfel primele condițiile de ajutor nou în termenul prevăzut. Cu toate acestea, au existat 39 de dizidenți în Parlament. De la 162 de parlamentari Syriza, pachetul de reforme al lui Tsipras a fost votat de doar 123 de deputați“, mai scrie Der Spiegel.

“Şansele programului de salvare a Greciei, la mâna Parlamentului”, scrie The Guardian, în pagina sa electronică.

“Parlamentul Greciei va vota miercuri pe două legi care ar putea face sau de a sparge perspectivele țării de un plan de salvare internațional. Grecia este gata să înceapă discuțiile cu creditorii internaționali în priivinţa unui ajutor în valoare de 86 miliarde de euro, iar deputaţii greci trebuie să voteze în privinţa a două măsuri – o lege privind reformă bancară și o revizuire a codului civil din Grecia. Un purtător de cuvânt al guvernului grec a spus că negocierile vor începe imediat după negocieri, iar discuțiile finale vor dura până la 20 august, ziua Grecia trebuie să îl plătească 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană. Grecia a cheltuit deja aproape toate cele 7 miliarde de euro din împrumutul punte de la UE în plata datoriilor. Votul de miercuri va fi un test pentru guvernul slăbit al SYRIZA, deja afectat de o serie de demisii și rebeliuni în urma celor mai recente înţelegeri cu creditorii Greciei.

“Deputații greci se pregătesc să voteze un al doilea pachet de măsuri de austeritate”, scrie Le Monde.

„Prim-ministrul grec Alexis Tsipras se confruntă cu o nouă provocare miercuri, în încercarea de a opri eroziunea majorităţii sale în Parlament, unde va cere votul pentru a doua rundă de reforme cerute de creditorii Greciei, ultima condiție pentru lansarea negocierilor privind un nou pachet de de ajutor. Adoptarea acestui text – o reformă a justiției civile și punerea în aplicare a unei directive europene asupra băncilor – este la îndemână şi poate fi adoptat cu o majoritate. Proiectul de lege este discutat în comisii, miercuri dimineață. Votul în ședință publică este de așteptat miercuri seara.”

“Grecia a eşuat în încercarea de a construi un stat modern”, mai citim în Le Monde.

“Istoricul Nikolas Bloudanis este specializat în Grecia modernă și contemporană. În lucrările sale „Falimentele grecești, o inevitabilitate istorică?” apărută în anul 2010, precum și în volumul „Istoria Greciei moderne – 1828-2010”, apărută în 2013, Bloudanis explică faptul că de la proclamarea independenței în 1830, Atena nu a reușit să construiască o administrație publică funcțională. Dacă ne referim la epoca contemporană, trebuie să ne întoarcem în 1981, atunci când Atena s-a alăturat Comunității Economice Europene. Prin urmare, țara a primit anual echivalentul a 4% din Produsul Intern Brut în cadrul fondurilor structurale și diferite ajutoare comunitare. O mare oportunitate care nu a fost folosită pentru a construi un sistem de producție solid. Acestă situaţie excepțională a fost în schimb deviată de o serie de categorii profesionale. Firme de consultanţă s-au specializat: au ajutat autoritățile locale și orașele să primească şi să distribuie subvențiile europene, fără nicio preocupare reală pentru interesul general.”

"Pieţele Futures se prăbuşesc", scrie portalul de ştiri american Business Insider.

"Pachetele de acţiuni tranzacţionate pe bursele americane alunecă. După închiderea pieței marți, avem o tranșă de venituri rezultate de la marile companii tech, iar reacţie a pieţei în orele de tranzacţionare târzii a fost în cea mai mare parte urâtă. Compania Apple a a anunţat vânzări ale produsului iPhone sub așteptări, acţiunile gigantului american pierzand 8%. Microsoft a înregistrat de asemenea cea mai mare mare pierdere netă înregistrată vreodata. Actiunile companiei au scăzut cu mai mult de 3%. Acțiunile Yahoo a scăzut cu 2%, iar acum, contractele futures sunt în alunecare. Piaţa Nasdaq a scăzut cu aproximativ 1,2%, sau 57 de puncte, după ce a închis în scădere cu 0,21%."