“Exporturile Germaniei au înregistrat, în August cel mai semnificativ declin de la criza financiară globală, datele sugerând că avansul celei mai mari economii europene a încetinit în trimestrul trei din 2015. În august, exporturile Germaniei au scăzut cu 5,2%, la 97,7 miliarde de euro, cel mai mare declin din ianuarie 2009, arată datele publicate joi de Oficiul Federal de Statistică – Destatis. Importurile au coborât cu 3,1%, la 78,2 miliarde de euro, cea mai semnificativă scădere din noiembrie 2012. Excedentul comercial al Germaniei s-a redus la 15,3 miliarde de euro în august, de la 25 miliarde de euro în iulie. "Acesta este un recul puternic, care nu se înregistrează în fiecare zi. Încetinirea din China, Brazilia, Rusia şi alte pieţe au afectat exporturile”, a apreciat analistul Holger Sandte, de la Nordea. Analiştii se aşteptau la un declin al importurilor şi exporturilor de 1,2% şi la un excedent de 22,5 miliarde de euro. Şi producţia industrială a înregistrat în August cel mai semnificativ declin din ultimele 12 luni, în timp ce comenzile industriale au scăzut cu 1,8%, ceea ce indică un posibil declin al exporturilor pe principalele pieţe ale Germaniei din ţările emergente. Economistul Carsten Brzeski de la ING a avertizat recent că actuala criză a refugiaţilor şi scandalul emisiilor de la Volkswagen reprezintă noi riscuri la adresa economiei germane. Este neclar care va fi impactul crizei VW, dar economia va fi afectată, ţinând cont de mărimea companiei. Alţi analişti susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă motive suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an”, mai scrie bbc.com

“Deutsche Bank şochează anticipând pierderi de 6,2 miliarde de euro”, scrie The Guardian.

“Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, anticipează pierderi de 6,2 miliarde de euro în trimestrul al treilea, ca urmare a reevaluării în scădere a activelor operaţiunilor de investment banking şi private banking cu 5,8 miliarde de euro. Banca va prezenta rezultatele financiare din trimestrul al treilea la sfârşitul acestei luni, când va anunţa şi schimbări importante de strategie. Deutsche Bank a precizat că cea mai mare parte a revizuirii valorii activelor este determinată de înăsprirea reglementărilor. Constrângerile asupra profitabilităţii şi obligativitatea de creştere a rezervelor de capital vor face ca banca de investiţii, inclusiv divizia Bankers Trust, cumpărată în 1999, să nu mai înregistreze profit la nivelul din trecut. Analiştii consideră că reevaluarea în scădere a activelor este o recunoaştere a realităţii şi o încercare de a crea condiţiile pentru performanţe viitoare. În reevaluare sunt incluse şi costuri la divizia de retail Postbank, la care Deutsche Bank vrea să renunţe. Banca a mai alocat şi 1,2 miliarde de euro pentru costurile legate de litigii. Cele mai mari bănci europene încearcă să echilibreze creşterea lentă de pe pieţele locale cu reglementările mai stricte de pe pieţele din Europa şi Statele Unite, care le-au redus profiturile, în timp ce băncile americane aplică o strategie de dezvoltare agresivă în străinătate.”

“CEO-ul Volkswagen spune că nu a ştiut în 2014 de softul privind emisiile”, titrează The Wall Street Journal.

 “Directorul general al operaţiunilor Volkswagen în Statele Unite, Michael Horn, a exprimat scuze şi a promis o investigaţie completă în scandalul manipulării testelor de poluare ale automobilelor diesel şi a respins orice speculaţie privind intenţia grupului german de a trişa în privinţa acestor teste. Michael Horn a declarat în timpul unei audieri în faţa Congresului că el crede că "doi ingineri de soft" sunt responsabili de soft-ul care a făcut ca aproape o jumatate de milion de maşini cu motor diesel vândute în Statele Unite din 2008 până acum să înşele testele de poluare. "Din ce înţeleg, nu a fost o decizie a corporaţiei, ci a fost ceva individual", a declarat Horn în timpul unei audierii. Grupul Volkswagen a recunoscut, recent, că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial – dintre care 2,8 milioane în Germania – cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche. Impactul financiar al scandalului nu poate fi estimat, însă presa din Europa previzionează costuri asociate între 30 şi 65 miliarde de euro.”

“Un oficial american spune că Rusia a bombardat din greşeală Iranul. Moscova dezminte”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Patru rachete de croazieră lansate de Rusia din Marea Caspică către Siria au căzut în Iran, a afirmat joi un oficial american. "Patru rachete ruseşti au căzut ieri în Iran", a declarat acest oficial, confirmând o informaţie prezentată de postul de televiziune CNN. Armata rusă a dezminţit însă că în Iran au căzut patru rachete de croazieră lansate spre Siria de pe Marea Caspică. "Orice profesionist ştie că în cursul acestor operaţiuni fixăm întotdeauna ţinta înainte şi după impact. Toate rachetele lansate de pe crucişătoarele noastre şi-au lovit ţinta", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov. "Este un fapt. Altfel, ar fi însemnat că ţinte ale Statului Islamic îndepărtate unele de altele au explodat singure", a adăugat el. "Spre deosebire de CNN, nu ne bazăm pe surse anonime, ci arătăm traiectoria rachetelor noastre şi ţintele lor practic în timp real", a dat asigurări purtătorul de cuvânt. Miercuri, Ministerul rus al Apărării a publicat pe site-ul său o infografie arătând traiectoria acestor rachete – 26, potrivit acesteia, la circa 1.500 de kilometri de destinaţie, survolând Iranul şi Irakul înainte de a lovi în Siria, evitând astfel spaţiul aerian al Turciei şi Azerbaidjanului.”

“NATO, testată de Rusia în Siria, ridică garda şi tonul”, titrează The New York Times.

 “Confruntată cu cea mai mare provocare sa militară de la sfârșitul Războiului Rece, NATO a luat măsuri joi pentru a-şi consolida flancurile sale, atât în Orientul Mijlociu și Europa, în condiţiile în care Rusia continuă să testeze credibilitatea Alianței în privinţa apărării colective. NATO este pregătită să desfăşoare forţe în Turcia dacă va fi necesar, a indicat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în contextul noilor tensiuni provocate de intervenţia militară a Rusiei în Siria. 'Turcia este un aliat foarte puternic şi capabil, dar NATO, fireşte, este întotdeauna pregătită să-şi crească prezenţa şi să sprijine. Ne aflăm în dialog permanent cu Turcia, verificând dacă este nevoie să facem mai mult', a declarat Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor apărării din statele NATO, desfăşurată joi la Bruxelles şi dedicată în principal situaţiei din Siria. “Ne-am sporit capacitatea de a susţine şi ajuta toţi aliaţii', a mai spus Stoltenberg, precizând că aceasta îi include, desigur, pe aceia care se află foarte aproape de violenţa şi de tulburările pe care le vedem în sud – în acest caz, Turcia. “Aşadar, la nevoie, vom desfăşura trupe”, a punctat oficialul NATO. În timpul reuniunii, ministrul turc al apărării, Vecdi Gonul, a solicitat o prezenţă mai puternică şi capacităţi de apărare antiaeriană ale NATO în ţara sa, însă nu a cerut o intervenţie a forţei de reacţie rapidă a Alianţei, au indicat surse sub protecţia anonimatului. NATO a suplimentat efectivele acestei forţe la 40.000 în urma acţiunilor Rusiei în Ucraina, dar a declarat că, teoretic, aceasta ar putea fi desfăşurată în punctele fierbinţi din sud.”

“O nouă serie de atacuri cu arma alba în Israel şi Cisiordania”, scrie Le Monde.

“Atacurile cu armă albă contra israelienilor s-au înmulţit joi cu patru noi incidente care au făcut şapte răniţi şi creează un climat de mare nervozitate în Israel, în timp ce doi palestinieni au fost ucişi în escaladarea violenţelor. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că Israelul se confruntă cu un "val de terorism", în principal neorganizat, dar favorizat de incitările la ură din partea Autorităţii Palestiniene, a mişcării islamiste Hamas sau a anumitor ţări din regiune. "Facem faţă unui val de terorism exprimat prin atacuri cu cuţitul, cocteiluri Molotov, aruncări cu pietre şi focuri de armă. Aceste acţiuni sunt în principal neorganizate, dar constituie rezultatul incitărilor dezlănţuite la ură din partea Hamas, a Autorităţii Palestiniene, mai multor ţări învecinate şi – nu în ultimul rând – a Mişcării islamiste din Israel", a declarat prim-ministrul. Benjamin Netanyahu a promis, în cursul unei conferinţe de presă, să acţioneze cu "determinare" în faţa violenţelor, dar a recunoscut că nu are o "soluţie magică" pentru a le combate. În faţa unui asemenea fenomen, "nu acţionăm imediat recurgând la o soluţie magică. Folosind însă metodă şi determinare, vom dovedi că terorismul nu învinge", a mai spus Benjamin Netanyahu.”