“Prețul aurului a scăzut din nou pe pieţele financiare. Imediat după prânz, la ora oraşului Sydney, prețul a scăzut cu încă 15.40 dolari sau 1,41%, până la 1,078.70 dolari uncia. Aurul este tranzacționat acum la cel mai mic nivel din februarie 2010 până în prezent. Indicele dolarului american, care de cele mai multe ori are o evoluţie inversă faţă de prețul aurului, este în prezent mai sus cu 0,16%, ajungând la 97.269. Declinul în ceea ce priveşte prețul aurului se adaugă presiunilor la care sunt supuse minele de aur australiene listate la bursă. Northern Star a scăzut cu 6,85%, până la 2,04 dolari, Newcrest a pierdut 6,42 % până la 11.08 dolari, Ocean Gold a scăzut cu 7,19% până la $ 2.58, iar Evolution a scăzut cu 8.33%, ajungând la 0.99 dolari acţiunea. Declin astăzi este o continuare a slăbiciunii înregistrate de aur de-a lungul acestei săptămâni. Metalul prețios a înregistrat luni cea mai gravă pierdere într-o singură zi, în aproape doi ani, împingând prețurile prin nivelurile-cheie. Analistul David Wilson de la Citibank crede că aurul va rămâne probabil sub presiune în perspectiva ședinței de politică monetară din septembrie a Rezervei Federale americane. "Toate piețele sunt concentate pe o majorare a ratei în luna septembrie, iar aurul va rămâne slăbit, sub presiune până în acel moment", a spus Wilson. Analiştii de specialitate, care studiază modele de preț anterioare pentru a estima direcția viitoare de tranzacționare, spun că ţinta următoare pentru aur este de 1,044 dolari, minimul înregistrat în 2010”, mai scrie Business Insider.

„SUA: 3 morţi şi cel puţin 7 răniţi într-un cinematograf din Lafayette, Louisiana”, titrează The New York Times.

„3 persoane au murit şi alte 7 au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul într-un cinematograf. Atacatorul, care se află printre persoanele decedate, a deschis focul cu puţin înainte de 19.30 ora locală, în timpul proiecţiei filmului Trainwreck în Lafayette, Louisiana la Grand Theatre 16, unul dintre cele mai frecventate cinematografe din oraş. Potrivit surselor oficiale, poliţiştii au ajuns la faţa locului în timp ce se trăgea. Când au intrat în sala de cinema, l-au găsit pe atacator, un bărbat alb de 58 de ani, decedat în urma unei răni produse de arma pe care o deţinea. Identitatea acestuia nu a fost dată publicităţii. Persoanele rănite au fost transportate la spital. La locul incidentului a venit şi Bobby Jindal, guvernator de Louisiane şi candidat la alegerile primare ale republicanilor. Actriţa Amy Schumer, cap de afiş a comediei Trainwreck, proiectată în momentul atacului a declarat într-o postare pe Twiter că are “inima sfâşiată”. Acest atac intervine în contextul în care un juriu din Colorado deliberează să condamne sau nu la moarte pe un tânăr vinovat de moartea a 12 persoane în timpul unui atac la cinematograful Aurora în iulie 2012, la premiera filmului The Dark Knight Rises din seria Batman.”

“Barack Obama: Controlul armelor de foc este cel mai mare problema rămasă neterminată în mandatele mele”, scrie The Guardian în pagina electronică.

„Preşedintele american Barack Obama este ”tulburat" pentru că nu a fost în măsură să consolideze legislația privind armele de foc în America, recunoscând că aceasta este problema neterminată a mandatelor sale prezidenţiale. BBC a difuzat aceste cuvinte ale liderului american cu câteva ore înainte de ultimul incident care a avut loc la Grand Theatre din Lafayette, Louisiana, soldat cu 3 morți, inclusiv atacatorul. "Armelor de foc? Este un domeniu referitor la care, dacă mă întrebaţi care este zona unde simt cea mai mare frustrare, Statele Unite ale Americii este cea mai avansată națiune de pe Pământ în care nu avem suficiente puncte de vedere comune în privinţa legilor privind armele de foc", a declarat Obama pentru BBC. "Chiar și în fața unor asasinate în masă repetate", mai spus el. Obama a spus că numărul americanilor uciși în incidente teroriste de la  9/11 până acum este mai mic de 100 în timp ce zeci de mii au fost uciși de violența armată. "Pentru noi, a nu fi în măsură să rezolvăm această problemă poate fi ceva tulburător. Dar nu este mă voi opri din încercarea de a rezolva acest lucru în cele 18 luni de mandat rămase", a spus Barack Obama.”

„Turcia permite desfăşurarea de raiduri ale Statelor Unite împotriva ISIS de pe teritoriul său”, titrează The Wall Street Journal. „Turcia a fost de acord să le permită Statelor Unite să folosească teritoriul său pentru a lansa lovituri aeriene împotriva forțelor Statului Islamic în Siria vecină, într-o schimbare de poziţie majora mult aşteptată de Washington.”

„Lupta împotriva jihadiștilor: Turcia bombardează în premieră pojziţii ale ISIS din Siria”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“Armata turcă are a atacat pentru prima dată poziții ale organizației teroriste Stat Islamic din Siria. Răspunsul Ankarei vine după atacurile recente ale ISIS în Turcia. Noaptea trecută, forţele aeriene turce au bombardat anumite zone deţinute de Statul Islamic în apropiere de satul Havar în apropierea orașului de frontieră turc Kilis, pe partea siriană a gardului de frontieră. Televiziune de stat TRT a anunţat că patru avioane de luptă au decolat de la bază militară din Diyarbakir și au participat la atacuri, iar în momentulaeronavele au atacat poziţiile ISIS de pe teritoriul Turciei, astfel încât spațiul aerian sirian nu a fost încălcat. Radiodifuzorul privat turc NTV a spus că cel puțin trei explozii puternice au fost auzite în oraşul de frontieră Kilis. Totodată, poliţia turcă a lansat, vineri dimineaţă, la Istanbul o vastă operaţiune împotriva unor presupuşi militanţi ai grupării Statul Islamic şi a rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan PKK. La raidul poliţiei antiteroriste întreprins în mai multe districte ale celui mai mare oraş al Turciei, participă aproape 5.000 de agenţi sprijiniţi de elicoptere, scrie agenţia de presă Dogan.”

„Grupul japonez Nikkei a cumpărat Financial Times pentru 1,2 miliarde de euro”, scrie Le Monde.

„Editorul britanic Pearson a vândut publicaţia financiară Financial Times companiei media Nikkei din Japonia, pentru 844 milioane de lire sterline în numerar. Vânzarea nu include participaţia de 50% deţinută de Pearson la revista Economist. “Sunt extrem de mândru că vom face echipă cu Financial Times, una dintre cele mai prestigioase organizaţii de presă din lume. Împărtăşim aceleaşi valori jurnalistice”, a afirmat Tsuneo Kita, preşedinte şi director general al Nikkei. Presa a informat joi că printre cei interesaţi de preluarea FT se află grupul german de media Axel Springer şi agenţiile Bloomberg şi Thomson Reuters. Nikkei este cel mai mare grup media independent din Asia. Rezultatele pe 2014 arată că FT a avut aproape 720.000 de ediţii tipărite şi online, peste 500.000 de abonaţi la ediţia online, reprezentând 70% din totalul cititorilor care au plătit pentru a citi publicaţia. La bursa de la Londra, acţiunile Pearson au urcat cu 2,3%. Pearson, care pe lângă Financial Times şi The Economist deţine şi o participaţie la editura Penguin Random House, este lider mondial în domeniul publicaţiilor educaţionale şi deţine FT din 1957.”